Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep'te toplu açılış törenine katıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2 günlük Gaziantep programı kapsamında, toplu açılış törenine katıldı. Karataş Şahinbey Spor Salonu'nda düzenlenen törene Başbakan Erdoğan ile birlikte; Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Vali Erdal Ata, AK Parti milletvekilleri, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve il protokolü katıldı.
Başbakan Erdoğan'ın salona girişinde, tribünde dev Türk bayrağı açıldı. Salonda bulunanları selamlayan Erdoğan, daha sonra yerine geçti. Erdoğan için Gaziantep yöresine ait yöresel halk oyunu ekipleri, özel gösteri yaptı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, "Değişen Türkiye'ye ayak uydurmak için Gaziantep büyük bir özveri ile çalışıyor. Dün lahmacun ile tanınan Gaziantep'in bugün UNESCO'da 2 projesi bulunmaktadır" dedi.
2 bin civarında sokak güzelleştirmesi gerçekleştirdiklerini söyleyen Güzelbey, modern şehirleşmenin gereklerini yerine getirdiklerini ve sanayinin de desteğini alarak bir dünya şehri olma yolunda ilerlediklerini ifade etti.
Başbakan Erdoğan'a Gaziantep'e verdiği destek için teşekkür eden Güzelbey, "Bir tek dış kredi almadan 22 kilometrelik tramvayı bitirerek, yakında 30 kilometreye çıkararak, 60 bin yolcuyu taşımayı hedefliyoruz. Hedefimiz en az 100 bin yolcuyu taşımaktır. Dünya şehri olması için Gaziantep'e verilen destekler için teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Gaziantep Valisi Erdal Ata ise, 1 milyar 184 milyon TL tutarındaki tesislerin açılmasından büyük mutluluk duyduklarını kaydederek, tören dahilinde 49 okulun açılışının da bulunduğun aktardı. Vali Ata, organize sanayi bölgelerinde 840 firmanın faaliyet gösterdiğini, 100 bin kişinin istihdam edildiğini ve 2012 yılında 5,5 milyar dolarlık ihracatın gerçekleştirildiğini belirtti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de, Gaziantep şiiri okuyarak başladığı konuşmasında, "Bu şehir; huzurun, barışın, kardeşliğin şehri... Bu şehir; kalkınmanın, üretimin, ihracatın şehridir. Bu şehir kültürdür, medeniyettir. Bu şehir Sayın Başbakanımızın ifadesi ile kendi kendine yeten ve Sayın Başbakanımızın iftihar ettiği bir şehirdir. Bizi gazi yapan şey neyse, bize ihracatta rekor kırdıran şey de odur. Bütün sermayemiz insandır. Biz etnik olarak ne olursak olalım, bir olduk, kardeş olduk. Birbirimize omuz verdik, birbirimizin omzunda ağladık. Allah'ın izniyle bu şehir 2013 hedefine şu anda ulaştı. 2071 hedefi için büyük azimle yoluna devam ediyor" ifadelerini kullandı.
"Gaziantep'e baktığımız zaman göz kamaştıran bir yapı görüyoruz. Sanayiniz ile burada bir yüzük taşı gibi parlıyorsunuz" diyen Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ise, Gaziantep'te eğitim alt yapısı itibariyle, fazla göç alması itibariyle bazı eksiklikler bulunduğunu ifade ederek, "Gaziantep'te 2002 yılına kadar 5 bin 500 derslik varken, 2002 yılından bugüne kadar ise 6 bin 800 dershane yaptık. Cumhuriyet tarihinde yapılandan daha fazlasını yaptık" şeklinde konuştu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da konuşmasına şiir okuyarak başlayarak, şunları kaydetti: "Gaziantep istiklal mücadelesinde en öndeydi; bugün istikbal mücadelemizde, kalkınma mücadelesinde de en önde... Gaziantep'e de bu yakışır, Gaziantep'in güzel insanlarına da bu yakışır. Gaziantep, 2002 yılında sadece 600 milyon dolar ihracat yaparken, bugün 6 milyar dolara yaklaştıysa, bunun arkasında yapılmış bölünmüş yollar, hava yollarının halkın yoluna getirilmesi vardır. Yol olmayan yerde şehirler olmaz. Yol olmayan yerlerde ticaret olmaz. Yol olmayan yerde hayat olmaz, kalkınma olmaz. Toplamda Gaziantep'e 10 yıl içerisinde 1 milyar 800 milyon TL yatırım yaptık. Gaziantep-Adıyaman arasında da bölünmüş yol önümüzdeki yıl yapılacak."
Başbakan Erdoğan, konuşmak için kürsüye çıktı.
(BK-SO-Y)

19.01.2013 15:19:49 TSI

Editör: Wan Haber