Barış Meclisi'nin barış mücadelesine katılanları cesaretlendirmek, umudu güçlendirmek için Orhan Doğan anısına verdiği Barış Ödülü'nün sahibi Kardeş Türküler oldu.

Türkiye Barış Meclisi kurucularından olan Orhan Doğan, 1994'te kapatılan Demokrasi Partisi (DEP) milletvekillerindendi. 2007'de kalp kirizi geçirerek hayatını kaybetti.

Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda Gazeteci Banu Güven'in sunumuyla gerçekleşen törende Kardeş Türküler'e ödülünü Yazar Yaşal Kemal verdi. Gazeteci Güven törenin açılışını, konukları Kürtçe selamlayarak yaptı.

Ödülün verilmesinin ardından Feryal Öney bir teşekkür konuşması yaptı. Kardeş Türküler üyesi Vedat Yıldırım da ödülü aldıktan sonraki konuşmasında "Yerinden yurdundan edilen, göç etmek zorunda kalanlara adadığımız bir şarkı okuyacağız" dedi.

Kardeş Türküler'in şarkılarının ardından Banu Güven'in yaptığı konuşmayla tören sona erdi.

"Şiddet yerine diyalog"

"Türkiye yüz yıldır barışa hasret. Bu topraklarda yaşanan savaş, katliam, çatışma ve zulüm tarifsiz acılar yarattı. Ermeni soykırımı, Kürt sorunu, Dersim, Kahramanmaraş, Çorum, Roboski katliamları ve daha niceleri" diyen Barış Meclisi'nin ödülüne şiddet yerine diyaloğu savunan, çatışmacı, ayrımcı, düşmanca ve militarist söylemleri reddeden, etnik, dini, siyasal veya cinsel kimliklerin farklılıklarını koruyarak bir arada ve uyum içinde yaşayabilmesi için barışçı, çatışma çözümleyici yollar arayan, insan hakları ve demokrasiye saygılı, çalışmalarını yerel ya da ulusal düzeyde sürdüren her sivil toplum örgütü, yurttaş girişimi ya da kişi aday gösterilebiliyordu.

Ödülün Kardeş Türküler'e verilmesine karar veren bağımsız jüride şu isimlerden oluştu:  Gazeteci Ahmet Hakan, Boğaziçi Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Soysal, İstanbul Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Erzan, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Gülten Kaya, Türkiye Barış Meclisi Dönem Sözcüsü Hakan Tahmaz, Yazar Hidayet Şefkatli Tuksal, Hafıza Merkezi Direktörü gazeteci Murat Çelikkan ve Orhan Dink. Bianet

Editör: Wan Haber