Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Tunceli Üniversitesi'nin 2012-2013 akademik yılı açılışı törenine katılmak üzere Tunceli'ye geldi.
Bingöl'den askeri helikopterle kente gelen Bakan Dinçer ve Bakan Yılmaz, ilk olarak Tunceli Valiliği'ne geçti. Vali Hakan Güner, Belediye Başkanı Edibe Şahin tarafından Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Vali Hakan Güner'i makamında ziyaret etti. Daha sonra Tunceli Üniversitesi'ni ziyaret eden bakanlar, Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ'dan üniversite hakkında bilgi aldı. İl Kültür Müdürlüğü'nde düzenlenen akademik yılı açılış programında konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Anadolu'da açılan üniversitelerin kimilerince bir tabela üniversite olabilmekten öteye gidemeyeceği eleştirileriyle karşılaştıklarını, ancak kısa sayılacak bir sürede hem fiziki yapı hem de akademik olarak bu üniversitelerin büyük mesafe kat ettiklerini söyledi. Türkiye'de bir ilk olarak Tunceli Üniversitesi'nde kurulan Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden övgüyle bahseden Bakan Yılmaz, "Üniversite büyük bir iş başarmıştır. Farklılıklarımızı koruyarak ortaklaşmak gerek, farklılıkları üstünlük alçaklık haline getirdiğimizde, arklılıkları ön plana alarak bir hiyerarşi yaratmak zulümdür. Yapmamız gereken farklılıklarımızı ve birlikteliklerimizi aynı anda vurgulamaktır. Üniversiteler de böyle hareket edecek, bir taraftan evrensel değerleri kavratacak, bir taraftan yerel değerleri gün ışığına çıkarıp destekleyecek" dedi. Okullarda tek tip elbise zorunluluğunun kaldırılması konusunda Bakan Dinçer'i attığı adım konusunda takdir ettiğini dile getiren Bakan Yılmaz, "Farklılıklarla bir arada yaşama kültürü açısından,demokrasi ve tolerans kültürümüzün gelişim açısından bu adımlar çok önemli. Daha küçükken, daha yetişme döneminde farklılıklarımızla bir arada yaşama kültürünü öğrenmemiz lazım. Farlılıkların üzerine bir üniforma geçirip tek tip bir yaklaşım biçimi ile eğitim sistemimizi devam ettirirsek,ne demokrasi anlamında ne de kalkınma anlamında arzu ettiğimiz yere gideriz" diye konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ise Tunceli Üniversitesi'nin kısa süre içerisinde gerçekleştirdiği başarılarını takdire şayan gördüğünü dile getirdi. Üniversiteye hazırlık konusunda öğrencilere müjde veren Bakan Dinçer, "Uzaktan eğitim imkanlarını kullanarak E-LYS, E-YGS projelerini hayata geçirdik. Lisede ve orta öğretim programlarında okuyan öğrencilerimize duyurmak istiyorum. Canlı olarak ve etkileşimli bir şekilde öğretmenleriyle E-LYS ve E-YGS programlarından yararlanmaları ve üniversiteye her hangi bir masrafa katlanmaksızın mümkün hale geliyor" şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin Sürgü Çok Programlı Lisesi'nde kız öğrencilere ücretsiz başörtüsü dağıtıldığı ve başı açık kız öğrencilere de türban takmaları konusunda baskı uyguladığı iddialarının sorulması üzerine Bakan Dinçer, "Haberin aslını araştırmadan o konuda bir şey söylemek istemiyorum. Bu meseleyi inceleyeceğim. Böyle bir zorlama varsa onun hesabını sorarız. Ama böyle bir zorlama yoksa bu haberi yapandan hukuki zeminde hakkımızı ararız" ifadelerini kullandı.
Törenin sonunda üniversite binalarının temsili açılışı yapılmak üzere kurdele kesimi yapıldı.
(HY-YRT-AŞ-Y)

13.12.2012 15:58:06 TSI

Editör: Wan Haber