Sivas'ta ikamet eden Afgan mülteciler, düzenlenen kursla Türkçe okuma yazma öğreniyor.
Çeşitli nedenlerle ülkelerinden ayrılıp iltica talebinde bulunarak Sivas'a gelen mülteciler, Sivas Turizm Meslek Lisesi'nde düzenlenen Türkçe okuryazarlık kurslarına katılıyor. 120 saatlik Türkçe okuma ve yazma kursuna bazı mülteciler kucaklarında çocuklarıyla geliyor.
Halk Eğitim Merkezi öğretmeni Yücel Deveci, kurs sonunda kursiyerlere okuma yazma belgesi verileceğini belirterek, "İlimiz bünyesinde bulunan Afgan mülteciler için Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılmış olan birinci kademe Türkçe okuma yazma kursunu açtık. İlk etapta 20 öğrenciyle başladık ancak 75 öğrenciye kadar mevcudumuz çıktı. 3 sınıf oluşturduk. Şu an 3 öğretmen arkadaş bu okuma yazma eğitimini veriyoruz. Kursiyerlerimiz gayretliler, hevesliler, dikkatle kursu takip ediyorlar. Verilen ödevlerini yapıyorlar ve kursta ikinci haftaya girdik. Sonuç olarak birçok kursiyerimiz ufak ufak okumayı ve söyleneni yazmayı başarabiliyor. İleride inşallah hepsi de okuma yazmayı çok kolay bir şekilde öğrenmiş olacak. İleride her zaman lazım olacağı için okuma ve yazma noktasında hevesliler. Biz de bu heveslerini görüyoruz ve bu konuda yardımcı oluyoruz kendilerine" diye konuştu.
Kursa katılan mülteci öğrenciler ise, Türkçe bilmedikleri için iletişim sorunu yaşadıklarını belirterek, kursa katıldıkları kısa süre içerisinde şimdiden kendilerini ifade edebilecek duruma gelmeye başladıklarını ifade etti.
(TB-AÖ-GS-Y)

05.12.2012 14:03:23 TSI

Editör: Wan Haber