Iğdır Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu, '2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü' nedeniyle bir açıklama yayınladı.
Sulak alanların önemine dikkat çeken Türkoğlu, doğal veya yapay, sürekli veya mevsimsel, suları durgun veya akıntılı, tatlı, acı veya tuzlu tüm su kütlelerinin sulak alan olarak tanımlandığını söyledi. Sulak alanların sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle dünyanın en önemli doğal zenginliği olarak kabul edildiğine dikkat çeken Türkoğlu, "Bataklıklar, sazlıklar, turbalıklar ve sulak çayırlar sulak alan kapsamı içerisinde yer alan sulak alanlar; doğal işlevleri ve ekonomik değerleriyle yeryüzünün en önemli ekosistemleri olmakla birlikte yeraltı sularını besleyerek veya boşaltarak taban suyunu dengeleyerek, sel sularını depolayarak, taşkınları kontrol ederek, kıyılarda deniz suyunun girişini önleyerek, bölgenin su nem oranını yükselterek, başta yağış ve sıcaklık olmak üzere iklim elemanları rejimini düzenlerler. Tortu ve zehirli maddeleri alıkoyarak ya da besin maddelerini kullanarak suyu temizlerler" dedi.
Sulak alanlarının başta balıklar ve su kuşları olmak üzere gerek ekolojik değeri gerekse ticari değeri yüksek zengin bitki ve hayvan çeşitliliği ile birçok türün yaşamasına olanak sağladığını ifade eden Türkoğlu, aynı zaman da yüksek bir ekonomik değere sahip olduğunu belirtti. Iğdır'da özellikle Aras Havzası ve Karasu bölgesindeki sulak alanların bölgede balıkçılık, tarım ve hayvancılık, saz üretimi, turizm olanaklarıyla ekonomisine önemli katkı sağladığını belirten Türkoğlu, "Aynı zamanda bu bölge, kuşların göç yolu üzerinde bulunmaktadır. Ülkemizde tespit edilen 460 adet kuş türünün 164 türü Iğdır ilimizde yakalanarak 41 bin tanesi halkalanmıştır. Kuşlar; Rusya, Litvanya, Estonya, Ukrayna, Finlandiya, Polonya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Belarus gibi ülkelerden, gruplar halinde yavrularıyla birlikte bu vadide konaklıyor. Buradan da Afrika'ya gitmektedirler. Bu veriler ışığında ilimizdeki sulak alanların ne kadar önem ihtiva ettiğinin göstergesidir" şeklinde konuştu.
(BM-MSA-Y)

01.02.2013 16:41:50 TSI

Editör: Wan Haber