Kumyangjang-ni Muharebesi ile Kore Savaşı'nın en büyük muharebesine imzasını atan Türk Tugayı'nın zaferi, Ankara'daki Kore'de Savaşan Türkler Anıtı'nda düzenlenen törenle kutlandı.
1950-1953 yıllarında Kore Savaşı'na katılan Türk Tugayı'nın gösterdiği kahramanlıklar dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Kumyangjang-ni Muharebesi ile Kore Savaşı'nın en büyük muharebesine imzasını atan Türk Tugayı'nın bu zaferi, Ankara'daki Kore'de Savaşan Türkler Anıtı'nda düzenlenen törenle kutlandı. Törene, Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Sang-Kyu Lee, Garnizon Komutanı Vekili Tümgeneral Yaşar Bal, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Emekli Albay Şükrü Tandoğan, Kore'de savaşan katılan ülkelerin askeri ataşeleri, yabancı askerler, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yağmurlu havada gerçekleştirilen törende Kore ve Türk milli marşlarının okunmasının ardından bir konuşma yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Emekli Albay Tandoğan, 62 yıl önce Türk Tugayı'nın Kumyangjang-ni Muharebesi ile Kore Savaşı'nda önemli zafere imza atıldığını söyledi. Kumyangjang-ni Muharebesi'nin 62. yıldönümü gurur ve şerefle kutladıklarının dile getiren Tandoğan, 25 Haziran 1950 tarihinde Kuzey Kore, ani bir saldırıyla Güney Kore'nin büyük bir bölümünü işgal etmiştir. Kore Cumhuriyeti bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne yönelik bu haksız işgale karşı BM'den yardım talebinde bulunmuştur. Bu durum karşısında BM Güvenlik Konseyi, BM tarihinde ilk kez, uluslararası bir sorunun çözümü için savaşa silahlı müdahale kararı almış ve üye ülkelerin Güney Kore'ye yardıma çağırmıştır. BM'nin savaş çağrısına, bu anıtta bayrakları dalgalanan 21 ülke olumlu cevap vererek Kore halkının yanında savaşa katılmaya karar vermiştir. Bu anıt, dünya barışı için uluslararası dayanışmanın da bir göstergesidir" dedi.

"TÜRK TUGAYI'NIN KUMYANGJANG-Nİ ZAFERİ, BM ORDUSUNUN ÇİN ORDUSU KARŞISINDA ALDIĞI İLK ZAFERDİR"
Başlangıçta BM ordusunun lehine gelişen savaşın, Çin ordusunun Kuzey Kore'nin yanında savaşa katılmasıyla yeniden şiddetlendiğini anlatan Tandoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Sayıca çok üstün durumda olan Çin ordusunu durdurmak mümkün olamamıştır. Bunun sonucu olarak BM ordusu 450 kilometre geriye çekilmek zorunda kalmış ve Başkent Seul düşman tarafından tekrar işgal edilmiştir. Çin ordusunun önlenemez ilerleyişi BM ordusunun moralini oldukça bozmuştur. Çin ordusu ile baş edilemez duygusu ve hezimete uğrama endişesi, BM'nin savaşı kazanma azmini olumsuz yönde etkilemiştir. Belirsizlik ve kaos ortamından kurtulmak isteyen BM ordusu, Çin ordusunun son durumunu, gücünü ve amacını ortaya çıkarmak üzere harekat yapılmasına karar verir. Bu amaçla, Türk Tugayı'na taarruz görevi verilir. Türk Tugayı, 25 Ocak 1951 tarihinde icra ettiği başarılı bir taarruzla Kumyangjang-ni bölgesindeki Çin birliklerini yenmiş ve hedefleri tek tek ele geçirmiştir. Türk Tugayı'nın Kumyangjang-ni Zaferi, BM ordusunun Çin ordusu karşısında aldığı ilk zaferdir. Kumyangjang-ni Zaferi, Çin ordusunun yenilebilir olduğunu ortaya koymuş, BM kuvvetlerine toparlanma ve savaşa devam etme azim ve kararlığını tekrar sağlamıştır."
Türkiye Cumhuriyeti'nin dünya barışını ana ilke olarak kabul ettiğini sözlerine ekleyen Tandoğan, gazilere seslenerek, "Güney Kore'nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü, Kore halkının hür ve bağımsız yaşamı için canınızı ortaya koyarak, kahramanca savaştınız. Sizinle gurur duyuyor ve iftihar ediyoruz" dedi.

"TÜRK ASKERLERİNİN GÖSTERDİĞİ CESARET BUGÜN KORE HALKININ KALBİNDE HALA YAŞAMAKTADIR"
Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Sang-Kyu Lee ise, Kore'de Savaşan Türkler Anıtı'nda düzenlenen törene katılmaktan dolayı onur duyduğunu belirterek, "8 bin kilometreden fazla olan Kore'de kan ve ter döken Türkiye'nin Kore Savaşının gazilerinin yanında durmaktan dolayı onur duyuyorum. Onlar komünistlere karşı Kore halkının özgürlüğünü ve demokrasini korumak adına kutsal sebeplerle Kore'ye gelmişlerdi. Özellikle Türk askerlerinin 62 yıl önce Seul'e 20 kilometre uzaklıkta gerçekleşen Kumyangjang-ni Muharebesinde gösterdiği cesaret bugün Kore halkının kalbinde hala yaşamaktadır" dedi.

"KAN KARDEŞLİK İLİŞKİLERİ ARTACAK"
Seul'u geri alabilmek için insan dalgası taktiğini kullanan Çin komünist ordusunun müdahale sonucu BM ordusunun Kore'nin başkenti olan Seul şehrini kaybettiğinde, Kumyangjang-ni Muharebesi'nde kazanılan zaferin Kore Savaşı'nın akıntısını ters çevirmesinde önemli bir rol oynadığını dile getiren Lee, konuşmasında şunları kaydetti:
"Bir asker başı 40 asker olarak sayıca oldukça az olmalarına rağmen Kumyangjang-ni Muharebesi'nde kahramanca savaşan Türk askerlerinin önünde saygıyla eğiliyorum ve en derin saygılarımı sunmak istiyorum. Ben aynı zamanda Kumyangjang-ni Muharebesi'nin Kore ve Türkiye arasındaki kan kardeşlik ilişkisinin daha fazla ilerlemesi için sonsuza kadar bir katalizör olarak kalacağına da inanıyorum. Bu fırsata değerlendirerek Kore Savaşı sırasında eşlerini, babalarını ve dedelerini kaybeden ailelere ve akrabalara da en içten başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Onların fedakarlığı olmasaydı 1950'li yıllarındaki en fakir ülkelerinden dünyanın 15'inci en büyük ekonomi gücüne sahip olamazdık. Kötü hava şartlarına rağmen Türk askerlerinin cesareti ve fedakarlığını anmak için bugün ki törene katıldığınız için hepinize teşekkür etmek istiyorum. Bugün ki havanın 60 yıl önce bu muharebeye katılan askerlerin yaşadığı o keskin acısı soğuk havasından çok daha iyi olduğunu düşünüyorum."
Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Sang-Kyu Lee, konuşmasında Türkçe olarak "teşekkür ederim" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Kore gazileri ve Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Sang-Kyu LEE, Kore'de Savaşan Türkler Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

KUMYANGJANG-Nİ ZAFERİ
25 Haziran 1950'de Kuzey Kore, Güney Kore askerlerinin 38. paralel boyundaki sınırı geçtiklerini ileri sürerek Kore Cumhuriyeti'ne harp ilan etmişti. Güney Kore Hükümetinin acil yardım çağrıları üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olağanüstü toplanmış ve Güney Kore'ye yardım edilmesi kararı alınmıştı. Bu karar üzerine Türkiye, Amerika'dan sonra Kore'ye asker göndermeyi kabul eden ikinci devlet oldu. Kore'ye gönderilecek Türk Silahlı Kuvvetleri birliğinin çekirdeğini teşkil etmek üzere Ayaş'ta bulunan 241'inci Piyade Alayının mevcudu 5 bin 90 kişiye çıkarıldı. Tercihen gönüllülerden kurulmuş olan Tugayın Komutanlığına Tuğgeneral Tahsin Yazıcı, Alay Komutanlığına Piyade Albay Celal Dora getirildi. İskenderun'dan 25 Eylül 1950'de törenlerle uğurlanan ilk kafile 21 gün süren bir deniz yolculuğundan sonra Kore'nin Pusan Limanı'na ulaştı. 7 Kasım 1950 günü 1'inci Kore Türk Tugayına Seul'un 46 km kuzey batısındaki Munson bölgesinin emniyetini sağlamak görevi verildi.
Tugayın vazifesi; sorumluluk bölgesindeki yol ve köprüleri, kritik yerleri Kuzey Koreli milislere karşı korumak ve arama tarama yaparak milisleri etkisiz hale getirmekti. Çin'in mütarekeye yanaşmayan katı tutumunu kırmak üzere Birleşmiş Milletler Ordusu 22 Ocak 1951'den itibaren taarruzi keşif hareketlerine girişmiştir. Türk Tugayının vurucu gücünün de bu yıpratıcı taarruzlarda görev alması öngörülüyordu.
Taarruzun istikameti Kumyanjang-ni kasabası ve çevresi idi. Yapılan plana göre, Türk Tugayının 2'nci Taburunun Kumyangjang-ni kasabasını aşması isteniyor, Alay taarruz grubunun da öncelikle 185, ardından da 156 rakımlı tepeyi alması bekleniyordu.
25 Ocak 1951 sabahı planlandığı şekilde taarruz başladı. Hedef 185 rakımlı tepe ve bu tepeden batıya doğru vadiye inen sırtlardı.
Çinliler mevzilerden gayet planlı ve etkili bir şekilde ateş yağdırıyordu. Önceden mevzilendirilmiş olan 1'inci Takım, fundalık ve engebeli arazide görünmeden hücum mesafesine yaklaştı. Açıkta veya hendeklerde bulunan Çinlileri süngü ve bomba ile imha etti.
Türk Tugayı, bu muharebelerde 150'nci Çin Tümeninin 447 ve 448'inci alayları ile savaşmıştır. Sonuçta, Çinliler önemli sayıda kayıplar vererek geri çekildi. Bu zafer, Birleşmiş Milletler Komutanlığının karargâhında Kore'nin tahliyesi ihtimallerine karşılık yeni başarı ümitleri doğurdu.
Bu muharebelerde Türk Tugayının kaybı 12 şehit ve 31 yaralıdan ibarettir. 27 Ocak günü Türk Tugayının ele geçirdiği mevziler gezilmiş ve Çinlilerin 474 askerinin öldüğü tespit edilirken 23 asker de esir alınmıştı.
Türk Tugayı, bu muharebelerde karşısındaki üç misli kuvvete taarruz ederek, süngü hücumuyla çok üstün bir zafer kazandı. Türk Tugayının Kumyangjang-ni'de kazandığı zafer, yurtta ve dünyada büyük takdir ve sevinç yarattı. Dünya basınında günlerce Türk milletinin kahramanlığı, savaşçılığı, demokrasiye ve hür dünyaya bağlılıkları yazıldı. Devlet başkanları telgraflarla ve mesajlarla Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve Kore Türk Tugayını kutladılar. Yurtta büyük sevinç gösterileri yapıldı. Türk Tugayına Amerikan Kongresinde alınan bir kararla Mümtaz Birlik Nişanı (Distinguished Unit station) ve beratı verildi.
Nişan 6 Temmuz 1951'de 241'inci Alayın sancağına takılmış ve bu münasebetle büyük bir merasim yapılmıştır. Aynı zamanda bu muharebelere katılanlara da madalyalar ve rozetler verildi.
25-27 Ocak 1951'deki muharebeler dolayısıyla Güney Kore Cumhurbaşkanı, Türk Silahlı Kuvvetlerine, Cumhurbaşkanlığı Birlik Nişanını verdi.
Sonuç olarak bir keşif taarruzu şeklinde başlatılan bu harekâtta, Türk Tugayının Kumyangjang-ni muharebelerinde kazanmış olduğu başarı, Amerikan 8'inci Ordu Komutanının vereceği karar üzerinde etkili olmuş ve daha gerilere çekilmek hatta Kore'yi tamamen tahliye etmek için planlar hazırlanmışken, Ordu Komutanı bu başarıdan cesaret alarak çekilme hâlinde bulunan orduya, taarruz emri vermek fırsatını kazandı.
(TB-ÖZ-Y)

25.01.2013 13:14:02 TSI

Editör: Wan Haber