Mersin'in merkez ilçe Toroslar Belediyesi'nin EV-KA Projesi kapsamında kadınlara verilen eğitim seminerleri devam ediyor. Bu kapsamda, TORTEK bünyesinde kurs gören kadınlara ev kazaları ve ilkyardımın önemi anlatıldı.
Toroslar Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Toroslar İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü ve Mersin Rotary Kulübü işbirliğiyle yürütülen, TORTEK bünyesinde eğitim gören kadın kursiyerlere yönelik hazırlanan EV-KA Projesi kapsamında gerçekleştirilen son seminerde, kadınlara ev kazaları ve ilkyardım konusunda bilgiler verildi. Toroslar Belediyesi Konferans Salonu'nda, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Güran Dinçer tarafından verilen seminere, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mersin Rotary Kulübü 2012-2013 Dönem Başkanı Taner Gürağaç ve komite üyeleri ile usta öğreticiler katıldı.
Seminerde, kazalara karşı en iyi önlemin tedbirli davranmak olduğunu ve ilkyardım bilgisine sahip olunması gerektiğini belirten Op. Dr. Dinçer, en güvenli yer sayılan evlerde dahi birçok kaza riski bulunduğunu kaydetti. Bunlardan en çok 0-4 yaş arası çocukların etkilendiğini dile getiren Dinçer, "Çocukluk kazalarının yüzde 70-75'i evde meydana geliyor. Evde kazalar sonucu ölen çocukların yüzde 70'i ise 4 yaş altında. Yani tamamen kontrolsüz oldukları yaştalar. Onun için her türlü sağlıklı ortamı çocuklarımıza sağlamamız lazım. Kibrit, benzin, alkol, gaz ve kolonya gibi yanıcı maddelerden çocuklarımızı uzak tutmalı, elektrik ocakları ve şöminelerden çocukların ateş ile temasını önleyecek özel koruyucular kullanmalıyız. Ağzınızda yanan sigara varsa çocuklarınızı kucaklamayın ve sigara içmeyin. Yani çocuklarınızın nefes yollarına yakın mesafede sigara dumanı almasına izin vermeyin" dedi.
Kanama, kırık, çıkık, burkma, kesik ve zehirlenme gibi durumlarda yapılacak olan ilkyardım tedbirleri konusunda da bilgiler veren Dinçer, kazalardan daha az zarar görmenin yolunun doğru ilkyardımdan geçtiğini söyledi.
Seminerin ardından katkılarından dolayı Dinçer'e teşekkür plaketi veren Başkan Tuna, yaptığı konuşmada, her yıl Toroslar Teknik Eğitim Kursları bünyesinde eğitim gören kadın kursiyerlere EVKA Projesi kapsamında farklı konu ve uzman kişiler tarafından eğitim seminerlerinin verildiğini, kadınların eğitimi açısından bu projenin çok anlamlı ve önemli bir faaliyet olduğunu vurguladı. Tuna, "Bilgi anlamında kazanılar bir değer var ise bu bizim için büyük bir kazançtır. Her projede bunun böyle olduğunu düşünüyoruz. Amacımız, mutlu aile, mutlu toplum ve mutlu Türkiye'dir. Seminerleri veren değerli hocalarımıza ve projeyi hayata geçiren Mersin Rotary Kulübü'ne, 2012-2013 dönem başkanı Sayın Taner Gürağaç ve komite üyelerine teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
(KYM-Y)

06.02.2013 16:43:10 TSI

Editör: Wan Haber