Tekirdağ il merkezi ile ilçelerde yer alan ziraat odalarının başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen Tekirdağ Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı. Toplantıya Çorlu Ziraat Odası Başkanı Recep Şişman başkanlık etti.
Koordinasyon kurulu toplantısında gündem maddelerinin ele alındığını belirten Çorlu Ziraat Odası Başkanı Recep Şişman: "Tekirdağ ilindeki desteklemeye tabi dönüm başı üretimin belirlenmesindeki sorunlar görüşüldü. Hayvancılıkla ilgili olan sorunlar da masaya yatırıldı" dedi.
Tekirdağ üretiminin Ankara tarafından belirlenmesinin yanlış olduğu konusu üzerinde duruldu diyen Şişman: "Dönüm başı üretim belirlenirken Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TUİK) önce bizim söz sahibi olmamız gerekir. Buğday konusunda ziraat odalarının, Toprak Mahsulleri Ofislerinin ve İlçe Tarım Müdürlüklerinin söz sahibi olması gerekir. Ankara'dan belirlenen üretim miktarları kaliteli ve bol ürün alan çiftçilerin cezalandırılmasıdır. Bu durum ilçeler arasındaki rekabetlerde de haksızlıklara yol açıyor. Örneğin Tekirdağ il merkezinin ayçiçeği ortalaması TUİK'e göre 158 kilogram ancak bu rakam Saray'da 235 kilogram. Buğdayda Muratlı 470 kilogram, Tekirdağ il merkezi ise 500 kilogram olarak belirleniyor. Bu durum üreticiler arasında eşitsizliklere de neden oluyor. Ne kadar buğday çıktığını TUİK değil orada üretim yapan çiftçilerin belirlemesi gerekir" diye konuştu.
Şişman sözlerini şöyle sürdürdü: "Acil olarak Tarım Bakanlığının bu konuya çare bulması gerekir. Bu konuda koordinasyon kurulu toplantısında alınan kararların Tarım Bakanlığına ve Türkiye Ziraat Odaları Birliğine gönderilmesine de karar verdik."
Çorlu Ziraat Odası Başkanı Recep Şişman'ın başkanlığında gerçekleştirilen Tekirdağ Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu toplantısına Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, Muratlı Ziraat Odası Başkanı Ender Borucu, Saray Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çınar, Hayrabolu Ziraat Odası Başkanı Bülent Can, Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, Şarköy Ziraat Odası Başkanı Ömer Düzgen ve Malkara Ziraat Odası Başkanı Saim Özden katıldılar.
(SŞ)

25.01.2013 17:46:04 TSI

Editör: Wan Haber