T.C. Stockholm Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği İsveç'teki anadili öğretmenleriyle "Anadili Olarak Türkçenin Öğretimi-Sorunlar ve Çözüm Önerileri" adlı bir seminer tertip edildi. Seminere Uppsala Üniversitesi Türk Dilleri Bölümünde öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ünal Zal, eğitim müşavirliğini vekâleten yürüten Erkan Yıldız, memur Özge Ece ve yirminin üstünde anadili öğretmeni katıldı.
"Anadili Olarak Türkçenin Öğretimi Sorunlar ve Çözüm Önerileri" programında yapılan çalışmaların neticelerinin kayıt altına alınmasına karar verildi. Seminerin sonunda çalışmalara katılan Büyükelçi Zergün Korutürk de kısa bir konuşma yaptı. Korutürk, programa katılan öğretmenlere sertifika verdi.
Seminer, Elçilik 1. Müsteşarı Cengiz K. Fırat'ın açılış konuşmasıyla başladı. Müsteşar Fırat; "Türkiye çıkışlı 100 ile 115 bin dolayında vatandaşımız burada yaşıyor. Bizim vatandaşlarımızla zaman zaman yaptığımız bilgilendirme toplantılarında bize iletilen en önemli sorun anadili eğitimi ve üniversiteye devam konusu oluyor. Maalesef her iki alanda da Türk toplumu olarak ileri durumda olduğumuzu söyleyemeyeceğiz. Bu durumu sizlerde yakından biliyorsunuz. Anadili eğitiminde giderek azalan bir grafik var. Bu durum ileri aşamalarda da pek değişmiyor. Göçmen grupları içerisinde durumumuz pek parlak değil. Biz bu alanlara yönelik Türkiye'den gelen heyetlerle İsveçli kurumlarla da görüşmeler yapıyoruz. Elde ettiğimiz ya da çalışmalarımız sonucu ortaya çıkan bilgileri elçiliğimizin facebook ve internet sayfalarında paylaşıyoruz" dedikten sonra kısa bir değerlendirme yaptı.
Seminer karşılıklı soru ve cevaplar ile devam etti. Anadil Türkçe eğitiminde karşılaşılan olumlu ve olumsuz noktalar, zorluklara temas edildi. Öğretmenler, ekseriyetle velilerin anadiline ilgisizliği, evde Türkçe konuşmaya dikkat edilmemesi, eğitim kitapları noktasında yaşanan sıkıntılar, İsveç eğitim sistemi ve İsveçli okul idarecilerinin farklı muameleleri ve uygulamalar noktasında çıkardıkları sıkıntılar, anadili derslerinin ders saatleri dışında verilmesi, dolaysıyla öğrencilerin isteksizliği gibi meseleler ağırlıklı olarak ele alındı.
Uppsala Üniversitesi Türk Dilleri Bölümünde öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ünal Zal, bölümü ve MEB'in müfredatına dair bazı bilgiler verdi.
Seminerin uzun süren çalışmalar neticesinde bir "sonuç bildirgesi" hazırladı. Bu bildirgede şu noktalara yer verildi:
"1-Okullarda öğrencilere yönelik İsveç müfredatına uyumlu ortak materyalin geliştirilmesi.
2Velilerin anadili konusunda ilgilerinin ve desteklerinin artırılması.
3Öğretmenler Sendikası tarafından başlatılan ve anadilin ders saatleri içerisinde verilmesine yönelik yürütülen çalışmalara öğretmenler, veliler, federasyonlar, dernekler ve elçilik tarafından destek verilmesi ve de konunun takip edilmesi.
4Büyükelçiliğin federasyon ve derneklerle istişarade bulunarak, bu kurumların eğitim konularına ağırlık verilmesinin sağlanması.
5Her sene düzenlenecek şiir, hikâye, kompozisyon, masal, resim ve başka alanlardaki çalışmalar vesilesiyle büyükelçilik tarafından verilecek ödüllerin vatandaşlarımıza ve soydaşlarımıza geniş bir biçimde duyurulması (velilerin anadiline ilgisinin artırılması bağlamında)
6Çalıştaya katılanların oluşturacağı bir facebook ve internet iletişim ağı kurulması.
7Prof. Üstün Dökmen ve başka dilbilimcilerin İsveç'e getirtilerek anadiline önemine ilişkin konferanslar verdirtilmesi.
8Türkçeyi liselerde "modern dil" olarak kabul ettirmek.
9Yeni bir Eğitim Müşavirinin bir an önce atanması ve bu konuları belediyeler nezdinde de takip edilmesi.
10Bu çalıştayın göçün 50. Yıl etkinliklerine önemli bir girdi sağlaması.
11Yaz okullarına öğrencilerin gönderilerek hem anadil eğitimi verilmesi hem de Türkiye'nin tanıtılması".
(MA-CTŞ-D)

20.01.2013 16:56:17 TSI

Editör: Wan Haber