Ölümlerin ardından verilen “Kimseye çıkış verilemeyecek” sözü tutulmadı. Soma’da 3.000’eyakın işçi işsiz kaldı. Hatta bu işten çıkarmalar Soma ile sınırlı kalmadı. Maliyetlerinin arttığını söyleyen Türkiye genelindeki birçok özel maden firması da işten çıkarma yaptı. TBMM’de çok uzun mesailerin ardından yasa ile haftalık çalışma süresi 36 saate indirildi. Şu anda 37,5 saatlik bir uygulama var. Bu bir sorun yaratmıyor. Zaten Soma’da madencilerin çoğu işsiz.


Soma’da acılarla geçen bir yıl hükümetin de karnesindeki notları göstermesi açısından önem taşıyor. Hükümet birçok konuda iyi yönde düzenleme yaptı ancak, yerine getrilmeyen çok söz de var. İşte son haliyle Soma:

FACİNIN HEMEN ARDINDAN MADENE İNDİRDİLER

Madenlere inmeye zorlanmayacak dendi ancak bu söz tutulmadı. Facianın ardından birçok madende ocağa indirildiler.

Kimseye çıkış verilemeyecek denildi. Bu söz tutulmayanlardan. Soma’da 3.000’eyakın işçi işsiz kaldı. Maliyetlerinin arttığını söyleyen Türkiye genelindeki birçok özel maden firması da işten çıkarma yaptı.

Maaşların tam ve eksiksiz ödenmesi kısmen yerine getirildi. Bazı madenciler mesailerini alamadı. Yeraltı ve yer üstü çalışma durumları karıştı. Madenciler 19 Haziran 2014 tarihine kadar maaşlarını alamadı, aldıklarında ise maaşlarda prim kesintisi yapıldığı anlaşıldı.

6 MAAŞ İKRAMİYE VERİLMEDİ

Altı maaş ikramiye verilecek sözü tutulmayanlardan oldu.

Haftalık çalışma süresi 36 saat olacak. Yasayla düzenlendi. Ancak, Soma’da çoğu madenci işsiz.

Emeklilik yaşı 55’ten düşürülerek olumlu bir adım atıldı.

Taşeron sistemi kaldırılacak sözü havada kaldı. Sadece madenleri kamu adına rodövansla işleten firmanın, bu işi başka bir firmaya devredemeyeceği düzenlendi. Taşeron fiilen ve tamamen kaldırılmış olmadı.

İşçilerin kıdem tazminatları sorun olmaya devam ediyor. Soma Holding’de işsiz kalan 2.831 madencinin tazminatıyla ilgili yasa çıktı ancak işçilerin 42 milyon lirayı bulan alacakları için adres TMSF gösterildi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nda bekleyen Soma Holding’in mallarının satışından gelen parayla bu ödeme yapılacak. Oysa, TKİ bu tazminatları ödeyip daha sonra firmaya rücu edebilirdi; öyle olmadı. Yasa, sadece Soma Holding işçisini kapsıyor. 800 civarında Uyar Maden işçisi bu kapsamda değil.  (Ankara/ZETE)

Editör: Wan Haber