Söke Ticaret Borsası'nın öncülüğünde toplanarak pamuğun geleceğini bir kez daha masaya yatıran üretici temsilcileri, çırçır sektörü, iplik sektörü ve pamuk ajan ve simsarları; sorunlar ve çözüm önerilerini kapsayan deklarasyon yayınladı.
"Ege pamuğunun geleceği için ortak akıl toplantısı" konulu toplantıdan 6 maddelik temel sorun ve 9 maddelik çözüm önerileri çıkarken; pamuğun ürtiminin devam edebilmesi için destekleme priminin 1 TL olması gerektiği vurgulandı.
Pamuğun önderi 80 sektör temsilcisi "Pamuk Deklarasyonu" yayınladı. Pamuk üretimine tamam mı, devam mı şeklinde ortaya çıkan temel sorunun artık bir an önce cevaplanması gereği üzerinde duran sektör temsilcileri; Hükümeti göreve çağırdılar. 2013 yılının pamukta kader yılı olacağı vurgulanırken, sektör temsilcileri; "Pamuk ya gerçekten 'stratejik ürün' olarak kabul edilip bunun gereği yapılır ya da çok yakın bir gelecekte Türkiye ihtiyacı olan bütün pamuğu ithal etmek zorunda kalır" ifadelerini kullandılar.
Konuyla ilgili açıklama yapan Söke Ticaret Borsası Başkanı Bertan Balçık, "Arkadaşlarımız gerçekten çok dolu. Herkes beklenti içinde! Bunu özellikle ekonomi politikası yapıcılarının görmesini istiyoruz. Beyaz altın pamuk artık tarihi bir yol ayrımına geldi. Ya tamam ya devam diyeceğiz. Bu toprakların has evladı olan pamukta milyarlarca dolarlık ithalat yapıyor olmamız asla kabul edilebilecek bir husus değil. Toplantı sonucunda ortaya çıkan sorun ve çözüm önerilerimizi bir deklarasyon haline getiriyoruz" şeklinde konuştu.
Sektör temsilcileri tarafından yayınlanan deklarasyonda yer alan temel sorun ve çözüm önerileri şunlar:
Girdi maliyetlerinin aşırı yüksek olmasının yanı sıra düşük pamuk fiyatının üretimin sürdürülebilirliğini ortadan kaldırması. Destekleme primlerinin yetersiz kalması. Çırçır işletmelerinde yaşanılan işletme standartları sorunu. Pamuk hasadının uygun zaman ve şartlarda yapılmasında karşılaşılan denetim sorunu. Çiftçinin ve çırçırcının emanet usulü satış yapmasının yol açtığı sorunlar. arım Birliklerinin ve lisanslı depoculuğun istenilen düzeye gelememesi. Pamukta kirlilik ve kontaminasyon sorununun devam ediyor olması. Pamuk pazarlama sistemi ve mali mevzuattaki eksiklikler.
Bildiride çözüm önerileri ise şöyle sıralandı: Havza bazlı uygulama sisteminin bir an önce hayata geçmesi. Pamuk destekleme priminin dekarda 400 kilogram baz alınarak 1 TL olarak tespit edilmesi. Tarım Kanunu'nda açıkça ifade edilen üründe fiyat farkı uygulamasına bir an önce başlanması. Pamuk hasadının uygun zaman ve şartlarda yapılmasının denetim altına alınması. Lisanslı depoculuğa uygun kalitede üretim yapılarak, depoculuk uygulamasına geçilmesi. Tarım birliklerinin desteklenmesine devam edilmesi. Kirlilik ve kontaminasyonun önlenebilmesi için eğitim çalışmalarıyla birlikte İyi Tarım Uygulamalarının (İTU) yaygınlaştırılması. Lif pamukta KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi ve tevkifat uygulamasına son verilmesi. Çırçır işletmelerinin de Tarsim sigorta kapsamına alınması.
(LT-MB-İK)

14.01.2013 15:12:13 TSI

Editör: Wan Haber