Samsun Barosu tarafından düzenlenen "Boşanma ve Boşanma Kararının Mal Rejimlerine Etkileri" konulu konferans Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Üyesi Ömer Uğur Gençcan'ın katılımı ile Bölge İdare Mahkemesi'nde gerçekleştirildi.
Baro Başkanı Av. Necat Anıl yaptığı açılış konuşmasında meslek içi eğitime bu dönemde de baro olarak geçmişte olduğu gibi önem vereceklerini belirterek, "Türk Medeni Kanunu'nun yenilenmesinden bu yana 10 yıla aşkın zaman geçti. Uygulamada pek çok konuda içtihat oluştu. Bugün mahkemelerce verilen boşanma hükmünden mal rejimlerinin ne şekilde etkileneceği, ne gibi sonuçlar doğuracağı ve avukatların müvekkilleri için açabilecekleri davaların neler olacağı hususunda konunun uzmanı Yargıtay üyesi meslektaşımızı sizler için misafir ettik. Yapacağı sunumdan hepimiz ziyadesi ile yararlanacağız. Aile hukukunun uygulanmasında biz avukatların başlatacakları hukuki girişimler ve yapacakları hukuki katkılar ile ancak ailelerin sağlam temellere oturması ve aile facialarının önüne geçilmesi olanaklıdır. Bu bakımdan bu semineri son derece önemsiyor, başarılı geçmesini diliyorum" dedi.
Yargıtay 2.Hukuk Dairesi Üyesi Ömer Uğur Gençcan ise yaptığı sunumda mal rejimi konusunun aile hukukun en önemli bölümlerinden birisini oluşturduğunu, bu bölümün iyi bir yasal düzenlemeye sahip olduğunu, okunup yorumlandıkça yasada bu da iyi ki düşünülmüş denilen noktaların çok olduğunu, ne var ki bu hükümlerden hukukçuların yeterince istifade edemediğini belirtti. Gençcan, "Boşanma neticesinde üç davanın açılması olanaklıdır. Bunlar eşya davası, katılma alacağı davası ve değer artış payı davasıdır. Cebinizdeki paradan arabanıza, evinizden köpeğinize kadar mallar ya edinilmiş maldır ya da kişisel maldır. Bunun dışında 3. bir şık söz konusu değildir. Bu bakımdan avukatlara da önemli görevler düşmektedir. Bu konuların yerleşmesi ancak avukatlar tarafından açılacak davalar ile gerçekleşebilecektir" diye konuştu.
(SAM-SLH-Y)

26.12.2012 14:21:56 TSI

Editör: Wan Haber