Osmangazi Belediyesi personeline aile içi iletişim semineri verildi. Uzman Psikolog Filiz Yakmaz Basılgan, sağlam bir ilişkinin temellerinin ancak sağlıklı bir iletişim ile atılabileceğini söyledi.
Meclis salonunda düzenlenen ve iki bölüm halinde gerçekleştirilen seminerin birinci bölümünde, etkili iletişim ve aile içi iletişim, ikinci bölümünde ise ergenlik döneminde çocuklarla ebeveynlerinin ilişkileri ele alındı. Hayat Hastanesi'nden Uzman Psikolog Filiz Yakmaz Basılgan, fertler arasında yaşanacak diyalog eksikliğinin, ailevi meselelerin temelini oluşturacağını savundu. Basılgan, "Aile içi iletişiminin yoğunluk derecesi, insanların sosyal hayattaki ilişkilerini de doğrudan etkiliyor. Fertler arasında yaşanan diyalog eksikliği, etkili iletişimin aile dışına kaymasına sebep oluyor. Kişiler çalışma ya da sosyal hayattaki arkadaş gruplarıyla etkili iletişim kurma yollarını tercih ediyor. Dolayısı ile duygu ve düşüncelerin paylaşımı da ev dışına taşıyor. Eşler arasındaki anlayış ve davranış bütünlüğü, iletişimi güçlendirerek çocukların sosyal rollerini benimsemelerine yol açar" dedi.
Belediye çalışanlarının büyük ilgi gösterdiği seminerin ikinci bölümünde, ergenlik döneminde aile içi iletişimin önemine vurgu yapan Uzman Psikolog Filiz Yakmaz Basılgan, ebeveynlerin davranışlarının çocukların gelişimlerinde önemli rol oynadığını ve ergenlik döneminde karşılaşılacak tavırları etkilediğini söyledi. "Hayatta bir ergen olmaktan daha zor olan, ergenin anne babası olmaktır" diyen Basılgan, ergenlerin en sık yaşadığı duyguların ise korku, endişe, öfke, sevgi olduğunu belirtti. Basılgan, anne ve babalara kıyaslama yapılmaması, öğüt verilmemesi konusunda tavsiyelerde bulunurken, iyi birer dinleyici olunması gerektiğini vurguladı.
ÇOCUKLARINIZLA KONUŞUN
Ailenin çocuklar için model olduğuna dikkat çeken Psikolog Filiz Yakmaz Basılgan, ailelerin çocuklarına saygı ve güven duymalarının onların kendilerine daha fazla güven duymalarını sağlayacağını belirtti. Aile fertlerinin çocuklarla iletişim kurmalarının, onların sağlıklı olmalarına büyük katkı sağladığını belirten Basılgan, etkili iletişimin, empatik anlayışın ve ailenin çocuğun gelişimindeki önemini bir kez daha vurguladı. Özellikle ergenlik çağına giren çocukların en büyük meselesinin iletişim olduğunu ifade eden Basılgan, "Hedef ve hedefler oluşturma konusunda çocuklarınızla konuşun. Ergenlik çağında ve diğer zamanlarda iyi iletişim kurularak derslerine motive edilen çocukların daha başarılı olduğu bir gerçektir. Doğru iletişim, çocuklarınızla aranızda köprü kurulmasına ve onlara ulaşmanızı kolaylaştıracaktır" şeklinde konuştu.
(MŞ)

16.01.2013 12:03:36 TSI

Editör: Wan Haber