Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde orman yangınına müdahale etmedikleri için idari para cezası alan 38 köylü arasında yer alan görme engelli Recep Beçar, İHA'ya konuştu. Yüzde 95 oranında engelli olan Beçar, yangın olduğunu bile 3 gün sonra eşinden öğrendiğini ifade ederek, kendisine kesilen cezaya "komik" dedi.
Geçtiğimiz 24 Eylül'de saat 20.00 sıralarında Bağpınar Köyü Hisartepe mevkiinde yangın çıktı. Çıkan yangın orman ekipleri, itfaiye ve köylülerin yardımıyla gece yarısı söndürüldü. Yangından bir süre sonra da Bağpınar Köyü'nde yaşayan, içlerinde köyün muhtarının, askerde olan oğlunun ve yüzde 95 oranında engelli olan Recep Beçar'ın da bulunduğu 38 köylüye 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 69'ncu maddesine muhalefet ettikleri gerekçesiyle aynı kanunun 105'nci maddesi uyarınca 270'er lira idari para cezası verildi. Köy sınırı içinde olan yangınlar ve köy dışında dahi olsa orman yangınlarına köylülerin müdahale etmesi gerektiğinin açıkça belirtildiği kanun maddesi kapsamında ceza alan köylüler şaşkınlık yaşadı. Köylülerin çoğunluğu cezaya itiraz etti. Bunlardan biri de yüzde 95 oranında engelli raporu bulunan, yüzde 98 görme özürlü Recep Beçar.
36 yaşındaki Beçar 3,5 yıl önce geçirdiği bir kaza sonrasında bu hale geldiğini belirterek, yangın çıktığını bile 3 gün sonra eşinden öğrendiğini söyledi. Beçar "24 Eylül tarihinde yangın çıktığı söyleniyor ama işin aslı ben yangını bana ceza geldikten sonra öğrendim. Malkara Sulh Ceza Mahkemesi'nin idari para cezası makbuzunu göndermesiyle öğrendim. Bana yangını söndürmeye gitmediğim gerekçesiyle ceza kesilmiş. Bu durum bana çok enteresan geldi. Yangını söndürmeye gitmediği gerekçesiyle ceza kesilen toplam 38 kişi var. Bunların içerisinde 4 tane söndürme çalışmalarına katılan arkadaş ve bir tane de o sırada Ankara'da askerde bulunan bir arkadaş var. Ben dahil 38 kişiye ceza kesilmiş" diyerek şaşkınlığını dile getirdi.
Yüzde 95 oranında özürlü olduğunu söyleyen Beçar, "Bu halimle nasıl yangın söndürmeye gidebilirim. 3,5 yıl evvel patlama dolayısıyla bir kaza geçirdim. Görme özürlüyüm, epilepsi hastasıyım, sol elimi kullanamıyorum. Ben dışarıya bile bir başkasının yardımı olmadan çıkamayan birisiyim. Bu halimle nasıl yangın söndürebilirim" dedi.
Sol gözünün hiç görmediğini dile getiren Beçar, "Sağ gözümden toplam 11 ameliyat geçirdim. Yalnızca yüzde 1 veya 2 oranında görme olduğunu söylediler. Kornea nakli oldum ancak vücudum kabul etmedi. Besleme yapmadığı için korneanın altında ödem oluşmuş. Şimdi yeni bir kornea çıkmasını bekliyorum. Devlet hastanesinin verdiği raporla yüzde 95 oranında özürlü olduğum sabit. Bu cezaya çok şaşırdım. Gerçekten gülünecek bir durum. Bana da komik geldi ve herkes bunu çok komik buluyor" dedi.
Gelen 270 liralık idari para cezasına itiraz ettiğini de dile getiren Beçar, henüz bir sonuç alamadığını şu an beklemesi gerektiğinin söylediğini dile getirdi.
ORMAN YANGINIYLA İLGİLİ ORMAN İŞLETME ŞEFİ'NDEN AÇIKLAMA
Öte yandan söz konusu orman yangınıyla ilgili Malkara Orman işletme Şefi Ercan Bilgen, yazılı açıklama yaptı. Bilgen, "Bu yapılan ceza, idari yaptırım para cezasıdır. Bu şahısları araştırma şansımız yoktur. Malkara Jandarma Komutanlığı tarafından tespit edilen isimler Orman İşletme Şefliği'ne getirildi. Bizde bu getirilen isimler hakkında Orman Kanunu'nun 69 maddesince orman yangınını söndürmede görev almama suçlarından ceza tutanaklarını düzenleyerek muhasebe kısmını yaptık. Daha sonrasında tutulan tutanakları ve kesilen ceza tutanaklarını onaylanması için Malkara Kaymakamlığı'na gönderdik. Mağdur olan şahıslar zaten gerekli mercilere suç duyurusunda bulunmuşlar bir haksızlık varsa mahkeme karar verecektir" dedi.
(HÖ-ÇK-Y)

04.01.2013 17:08:39 TSI

Editör: Wan Haber