Nazilli Halk Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Hakan Derici, Cüzzam Haftası boyunca Cüzzamlı kişilerin sorunlarının tartışılarak çözümler üretileceğini belirtti.
Haftayla ilgili yazılı açıklamada bulunan Dr. Hakan Derici, Cüzzam (Lepra) hastalığın oluşumu ve tanısını anlattı. Hastaların tedavi giderlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılandığını kaydeden Dr. Derici, "Her yıl Ocak ayının son haftası 'Cüzzam Haftası' son Pazar günü de 'Dünya Cüzzam Günü' olarak ilan edilmiştir. Hafta boyunca Cüzzamlı kişilerin sorunları tartışılarak çözümler üretilecektir. Cüzzam (Lepra), tanısı kolay, tedavisi kesin, erken tanı konduğunda önlenebilir bir hastalıktır. Dünyanın alt gelir grubu bazı ülkelerinde, açlık, yoksulluk, yaşam ve temizlik koşullarının kötülüğü, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamama, iyi beslenememe ve sürekli göçler gibi nedenlerle kökü kazınamamaktadır. Bu haftanın amacı, toplumun cüzzam ve cüzzamlıya karşı oluşan yanlış inançlardan, bilgisizlikten kaynaklanan korkularını önleyerek cüzzam hastalığının erken teşhis edilmesinin sağlanması, dünya standartlarına uygun bir şekilde tedavisi ve izlenmesiyle hastaları topluma kazandırmaktır" dedi.
M. Leprae mikroplarının çok yavaş çoğaldığına işaret eden Derici; "Hastalığın oluşması için 2 koşulun bir arada olması gerekir. 1. koşul bu mikroba karşı (Mycobakterium leprae) doğal bağışıklığın bulunmaması (insanların tümüne yakınında bu doğal bağışıklık vardır). Doğal bağışıklığın olmaması hali, insanlara kendinden önceki soylarından geçen bir özelliktir. 2. koşul ise dışarıya basil çıkaran aktif durumda bir hastanın bulunması ve onunla uzun süreli ve çok yakın temas halinde olmak. Bulaşma genellikle aynı aile içindeki büyüklerden 10-11 yaşına kadar olan çocuklara yönelik olarak ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.
Cüzzam hastalığının belirtilerini de anlatan Derici; "Mikrop kollarımız ve bacaklarımızda bulunan ve duyuları beyne ileten duyu sinirlerinin ya da beyinden iletilen emirleri kaslara götüren motor sinirlerde yıkıma yol açar. Sinir yoluyla deriye kadar ulaşarak deride bazı belirtilere yol açar. Deride Papül (kırmızı-mor renkli kabarıklıklar), Plak, Nodül, bu lezyonların bazılarının açılmasından oluşan yaraların izleri (Skatris-Skar), kol ve bacaklarda his kaybı veya azalması, bazı hareketleri yapmada zorlanma ve güç kaybı, burunda tıkanıklık ve zaman zaman görülen hafif kanamalar oluşabilir. Lepra koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin hedeflerine ulaşması ile yakın zamanda dünyada ortadan kaldırılacağına inandığımız bir hastalıktır. Her yıl ocak ayının son Pazar günü tüm dünyada gerçekleştirilen "Dünya Cüzzam Günü" ile ilgili etkinliklerin bu konuya olan dikkati arttırmasını beklemekteyiz" ifadelerini kullandı.
(ÜÖ-MB-İK)

29.01.2013 15:24:58 TSI

Editör: Wan Haber