Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şube Başkanlığı tarafından "İş Sağlığı ve Güvenliği" konulu toplantı düzenlendi.
Dernek binasında düzenlenen toplantıya, MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık, İş Müfettişi Şahinbey Belediye Başkan Yardımcısı İlyas Bulduk, Güneydoğu İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Evran, Endüstri Yüksek Mühendisi C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Arzu Yılmazkaya, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Erbil Koçer ve Dernek üyeleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık, "Küresel kriz başlayalı 4 yıl odu. Riskler küçülse de ekonomi hala çok farklı risklerle karşı karşıya. Somut büyümenin olmaması ve işsizlik oranlarını yüksek olması günümüzün acı gerçeği. Talebin desteklenmesi ve kamu finans yapısının orta ve uzun vadede güçlendirilmesi, arasında kuvvetli bir denge kurulması gerekmektedir. İnternet meraklılarının deyimi ile günümüzün 'trending topic'i' oldu. Google haberlerde arama yapıldığında bin 840 Türkçe haber karşımıza çıkıyor. ' Currency wars' araması ise karşımıza 44 bin haber çıkarıyor. Peki nedir bu kur-para savaşı? Para savaşı deyiminin yaygınlaşmasının başlıca nedeni, bu yıl beşinci yılını dolduracak olan 'Büyük Kriz' oldu. Kriz nedeniyle her ülkede hükümetler ekonomiyi canlandırmak için faiz oranlarını düşürdü. Bu önlem yetmeyince hükümetlerin manevra alanı iyice daraldı. 90'lı yıllarda Rusya, Güney Kore, Meksika ve Türkiye gibi ülkelere sıkı para politikası hakkında konferans veren gelişmiş ülke maliye bakanlarının halefleri, ister istemez politika değiştirdi. ABD son beş yılda üç nicel genişleme uyguladı. Bir de adını 60'lı yılların kıvrak 'twist' dansından alan bir operasyon devreye girdi. Adı ne olursa olsun ekonomi yöntemlerinin bu girişimleri ile piyasalar paraya boğuldu. Faiz oranlarının yerlerde süründüğü bu ortamda amaç, ülke içindeki girişimcileri reel ekonomide yeni yatırımlara teşvik etmekti. Ancak gelecek hakkında endişeli olan girişimciler yatırım kararı almayınca, piyasalara sürülen para, ülke dışındaki para ve sermaye piyasaların yüksek faiz oranlarına yöneldi. Gelişen ülkelere giren kısa vadeli sermaye, diğer adıyla sıcak para, bu ülkelerdeki döviz kurlarını düşürdü ve ulusal paraya değer kazandırdı" dedi.
Kılçık, "Bu ise gelişen ülkelerde ihracatı cezalandırırken ithalatı tırmandırdı, enflasyon oranlarını yükseltti. Gelişenler enflasyonu frenlemek için faiz oranlarını yüksek tutunca bu kez büyüme oranları düştü. 2013 başında durum, evinde kapsamlı bir tadilat yapan kişinin, çıkan molozları, mahallenin ortak kullanım alanlarına, hatta komşusunun bahçesine dökmesine benzemeye başladı. Bir ülkenin ekonomisini canlandırmak için aldığı önlemler, özellikle gelişen ülkelerde düşük büyüme oranlarına hatta durgunluğa yol açtı. Bir zamanlar 'güçlü para' sağlıklı ekonominin başlıca şartlarından biri olarak kabul edilirdi. Zengin ülkeler paralarının değer kaybetmesi sonucunda ihracatın artacağını ve ekonominin canlanacağını hesaplıyordu. Esasında hükümetlerin ve merkez bankalarının kur silahını kullanması, küresel ekonominin kabul görmüş ilke ve kurallarına aykırı düşüyor. Piyasa stratejisi uzmanları, manipülasyona dönüşen bu tür müdahaleleri, sıcak savaşlarda kitle imha silahlarının kullanılmasına benzetiyor. Bu savaş tırmanırsa Suriye'ye yönelik uygulanan 'angajman kuralları'na benzer önlemler geçerli olabilecek. Eskiden bu yönteme 'mukabele-i bilmisil' denirdi. Her iki terimde karşılaştığı muameleyi sahibine aynen iade etmek ve dişe diş mücadele etmek anlamına geliyor. Bu ortamda kurlara her müdahale, diğer bir ülkenin yeni müdahalesi ile karşılanacak ve gerginlik gidere tırmanacak. Dünya ekonomisini izleyen bazı yorumcular para savaşının bir demeçler savaşından, Türkçesi ile kayıkçı kavgasından ileriye gitmeyeceğini savunuyor. IMF sözcüsü de konunun abartıldığını belirtiyor. Kur savaşı için 12 Şubat'ta yapılan G-7 toplantısında kesin bir karar alınamadı. Moskova'da toplanan G-20'nin gündeminde de konu ilk sırada bulunuyor" diye konuştu.
Konuşmaların ardından İş Müfettişi-Şahinbey Belediye Başkan Yardımcısı İlyas Bulduk, Güneydoğu İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Evran, Endüstri Yüksek Mühendisi C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Arzu Yılmazkaya ve B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Erbil Koçer İş Sağlığı ve Güvenliği hakkında bilgilendirmeler yaptı.
(MDC-ÖZ-Y)

19.02.2013 12:01:37 TSI

Editör: Wan Haber