Muğla'nın turistik ilçesi Marmaris Uluslararası Türkü Festivali'ne ev sahipliği yapacak.
Yaz başı ya da yaz sonunda planlanan festival, Marmaris Belediyesi ve Hacettepe Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilecek. Festival içeriğini taslak haline getirmek amacıyla bir araya gelen taraflar önümüzdeki günlerde bir protokol hazırlayacak. Projenin hayata geçirilmesi için Marmaris Belediyesi ile iletişime geçen Hacettepe Üniversitesi Halk Bilimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Gülay Mirzaoğlu, köylerde bir dizi incelemelerde bulundu. Türk Kültürü'nün; halk oyunları ve Türkülerle tanıtılacağı festivalde, Avrupa'nın halk türküleri ve halk dansları da yer alacak. 5 gün sürmesi planlanan festivalde gündüzleri panel ve sempozyumlar, Marmaris'in yemek kültürünü yansıtacak ikramlar, yapılacak. Düğün ve kına gecesi gibi kutlamalar da kurgulanarak katılımcılarla paylaşılacak. Festival akşamları da halk konserleriyle renklendirilecek.
Taslak halindeki festival halinde bilgi veren Gülay Mirzaoğlu, " Yaz başında veya yaz sonunda Uluslararası Marmaris Türkü Festivali 'ni gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu festivalin özelliği birincisi Türk'e ait manası taşımasına rağmen uluslararası bir festival olması. Diğer bir özelliği de bu festivalde sadece Türk Halk Türküleri değil Avrupa ülkelerine özgü türküler de seslendirilecek, Avrupa kültürüne ait danslar yer alacak. Asıl amacımız ise Marmaris Bölgesi yerel kültürünün ortaya çıkarılması ve sergilenmesi . Festivalin bu bağlamda önemli bir özelliği de müzik kültürünün, geleneklerinin araştırılması ve festival kapsamında gerçekleştirilecek panel ve sempozyumlarda halk ile paylaşılması" dedi.
Marmaris Köyleri'nin kültürel özellikleriyle ilgili tez hazırlayacaklarını da kaydeden Mirzaoğlu, "Son bir kaç günüdür Marmaris'in köylerini inceliyoruz. Bu köyler arasında kültürel geleneği kısmen değişmemiş yada daha az değişmiş olan köylerden başlayarak bir çalışma sürdürüyoruz. Taşlıca, Söğüt ve Bayır Köyü'nde çalışmayı planlıyoruz. Bu köylerde yaşayan vatandaşlarla görüşmeler yaptık. Bir çok geleneğin halkımız tarafından bilinmediğini fark ettik. Bunların kayda geçmesi bizim için çok önemli. Oradaki kültürel özelliklerden bazılarını örneğin kına gecesi gibi bazı ritüel karakterli geleneklerin festival kapsamında kurgulanıp yeniden canlandırılmasını ve Marmaris'te o tarihte bulunan yerli yabancı herkesle paylaşılmasını arzuluyoruz" diye konuştu.
(BG-MB-İK)

03.01.2013 15:42:13 TSI

Editör: Wan Haber