Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Başkanı Ali Evren, "Hükümet, küçük esnaf ve sanatkarlarımızın faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yeni bir vizyon meydana getirerek, bazı özel krediler ile bazı vergilerde muafiyetler getirmelidir" dedi.
ESKKK Başkanı Ali Evren yaptığı yazılı açıklamada, "Malatya esnaf ve sanatkarlarımızın 2012 yılındaki çalışmaları iyi bir çalışma yılı olarak gerçekleşmemiştir. Çünkü esnaf ve sanatkarlarımız ayakta kalabilmesi için yıl içinde her konularda gücünü kullanarak çalışmalarını yaptığı halde iyi bir neticeye ulaşamamıştır. Bunun nedenleri de AVM'ler ile caddelerde, sokaklarda marketlerin açılması, bu da yetmiyor gibi kalitesiz Çin mallarının ülkemize kolaylıkla girmesinden dolayı esnaf ve sanatkarlarımızın bunlar ile yarışabilmesi artık mümkün değil. 2013 yılında hükümet küçük esnaf ve sanatkarlarımızın faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yeni bir vizyon meydana getirerek, bazı özel krediler ile bazı vergilerde muafiyetler getirmelidir. Şu anda esnaf ve sanatkarlarımızın yüzde 60'a varan kooperatif kredileri ile bankaların kredileri ile ayakta kalabilmeleri için çalışmalarına devam etmektedir. 2013 yılında iç piyasalar daha çok daralacağından yatırımlara devam edilmesi için hükümetin iç piyasalara sıcak paraların yansımasını gerekli görmekteyiz. 2012 yılında esnaf ve sanatkarlarımıza kooperatif olarak 11 milyon 700 bin TL kredi finansı sağlanmıştır. Bizim hedefimiz 15 milyon TL iken 1 Temmuz 2012 yılında çıkarılan Yeni Borçlar Kanunu'nun uygulamaya girmesi ile esnaf ve sanatkarlarımıza kooperatif olarak verilen kredilerde birçok zorluklar yaşanmıştır. Kooperatif kredileri alırken kefil ve kredi kullananların eşlerinin kooperatife gelerek evrakları imzalaması, çekler ile kredi kartlarının bankalar tarafından izlenmeye alınması ile esnaf ve sanatkarlarımızın kredi kullanılmasında zorluklar yaşanması sonucunda esnaflarımız, teknolojideki makine ve teçhizatlardaki yeniliklerden mahrum bırakılmıştır" dedi.
"Esnaf ve sanatkarlarımıza uygulanan yüzde 40 ile yüzde 50'ye varan dolaylı vergiler ile belediyelerin 20 kaleme yakın vergileri, esnaf ve sanatkarlarımıza büyük bir sıkıntı yaratmaktadır. Onun için dolaylı vergiler ile belediye vergilerinin bazıları esnaf ve sanatkarlarımız üzerinden artık kaldırılmalıdır. Esnaflarımızın bu vergileri ödemesinin altında kalkması artık mümkün değildir. Aslı olan vergilerin ödenmesinde de hiçbir tereddüdünüz olmasın" diyen Evren, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Ekonomik sıkıntı yokmuş gibi emekli olan esnaf ve sanatkarlarımızın emekli maaşlarından 'Sosyal Güvenlik Destek Primi' adı altında yüzde 15'lik bir kesinti yapılıyor. Ülkede insanların hayat standardı ve refah seviyeleri yüksek olursa, emeklilerin çalışmadan caydırılması için bu tür önlemler uygulanabilir. Ancak bugün kendisinin ve ailesinin geçimini temin etmek için çalışmak zorunda kalan, yanında 1-2 eleman istihdam eden, üretime katkı veren esnaf-sanatkarların yıllarca alın teri dökerek almaya hak kazandığı emekli maaşlarından kesinti yapmak doğru bir yaklaşım değil. Çünkü bu uygulama, genel üretime ve istihdama katkı verenleri cezalandırmak anlamına geliyor, vicdanları rahatsız ediyor ve kişilerin çalışma özgürlüklerini sınırlandırıyor. İlimizdeki kayısı sektöründeki satışların durması, piyasalar zincirinin bir halkasının kırılması ile esnaf ve sanatkarlarımızın çalışmalarını daralma noktasına getirmiştir. Bu konuda siyasiler, valilik, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek bu sorunun giderilmesi için çözümler üretmelidir. Gerek iç piyasalar, gerekse dış piyasalar araştırılarak, kayısı sektörünün önünün açılması gereklidir. Yoksa ilimizdeki birçok branştaki esnaflarımız bundan sonra silinme noktasına gelebilirler."
(NA-SO-Y)

17.01.2013 15:33:14 TSI

Editör: Wan Haber