Van Kalesi güneyinde yer alan ve yaklaşık 2700 yıllık bir tarihi geçmişi olduğu belirtilen höyükte yapılan kazı çalışmalarına, mevsim koşulları nedeniyle ara verildi.

Yıpranmaması ve çalışmaların sekteye uğramaması için uygun materyallerle üzeri örtülen höyükte çalışmalara, önümüzdeki yıl havaların düzelmesiyle birlikte kaldığı yerden devam edilecek.

“BÖLGENİN TARİHİ ORTAYA ÇIKARILACAK”

2018 yılı çalışmalarıyla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Van Kalesi Höyüğü Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi Eski Çağ Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Erkan Konyar, bu yıl sadece höyükte çalışma yaptıklarını belirterek, “2018 yılı çalışmalarımız 2 buçuk ay sürdü. Şu anda ara vermiş durumdayız. Bahar aylarında tekrar başlayacağız. Sadece höyükte çalıştık. Daha önce kalede çok çalıştık. Bu çalışmalarla Urartu öncesini ve sonrasını 20. Yüzyılın başlarına kadar olan bir süreyi ortaya çıkarmaya, yani bölgenin tarihsel geçmişini çözmeye çalışıyoruz.” dedi.
 

“YAPILAR ÖNCEDEN PLANLANMIŞ”

Höyükteki yapıların dönemin ahalisine ait yapılar olmadığını, daha çok kaledeki yönetime hizmet edenlere ait yapılar gibi gözüktüğünü ifade eden Konyar, “Binalar çok geniş bir alana yayılıyor. Tahminlerimizi de aşıyor. Ayrıca bunlar önceden planlanmış yapılar. Halkın oturduğu bir yer değil burası, daha çok kraliyete hizmet edenlerin oturduğu anlaşılıyor. Kraliyete hizmet eden depolar olabilir. Hepsi önceden planlanmış.” diye konuştu.

NELER BULUNDU?

Konyar, höyükte 2018 yılında yapılan çalışmalarda elde edilen bulgulara ilişkin olarak da şu bilgileri verdi: 

“Urartu sonrası ayak izlerini bulduk. Doğrudan insana ait bir bulguydu ve bizim için duygusal bir yönü de oldu. 2700 yıl öncesine ait bir durum. Urartuların yıkılış dönemine ait mezarlar var höyükte. 5 tane mezar bulduk, beşi de kadınlara ait mezarlar. Mezarların içinde 22 tane takı vardı; makyaj takımı, küpe, rozet… Urartu kadınlarının dönemin moda anlayışını takip ettiklerini gösteriyor.”

“HALKA AÇMAK İSTİYORUZ”

Höyükteki çalışmaların yaklaşık 3 yıl süreceğini ve sonrasında höyüğü halka açmak istediklerini belirten Konyar, şunları söyledi:

“Höyükteki çalışmalar 2-3 yıl daha sürecek. Höyüğü halka açmak istiyoruz. Halkın gezebileceği bir yer yapmak istiyoruz. Projesi hazır. Buradaki yapılar kerpiç olduğu için, kardan, yağmurdan dolayı yıpranması, tahrip olması çok çabuk gerçekleşecek. O nedenle üstünün örtülmesi gerekiyor. Bir çatı sistemi ile koruma altına alınması gerekiyor.”

“KORUMA KURULU KABUL ETMEDİ”

Höyükle ilgili projeyi Koruma Kurulu’na sunduklarını ancak kabul edilmediğini ifade eden Konyar, şunları kaydetti:

“Projesi ve bütçesi hazır… Van’daki Koruma Kurulu’na sunduk ancak kabul edilmedi. ‘Van kalesinin siluetini bozacak’ dediler. Oysa Van kalesi etrafında müze var, Van Evi var, Kedi Evi var, daha başka yapılar var, bunlar silueti bozmuyor da, höyükteki bir düzenleme mi bozacak? Ama biz yine de bu konuda ısrarcı olacağız, höyüğün mutlaka koruma altına alınması ve tarihi bir değer olarak halka açılması gerekiyor.”

Adil HARMANCI - Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber