Selçuk Üniversitesi (SÜ) Çumra Meslek Yüksekokulu tarafından yürütülen proje kapsamında, 5 ilde 268 işletme üzerinde yapılan ankette, restoran çalışanlarının yüzde 64'ünün, okul kantinlerinde çalışanların yüzde 73'ünün gıda güvenliği ve hijyen konusunda hiç bir eğitim almadıkları belirlendi.
SÜ Çumra Meslek Yüksekokulu tarafından yürütülen ve kısa adı 'Safe-Rest' olan 'Restoran ve Okul Kantinlerinde Gıda Güvenliği Farkındalığı' projesine ilişkin bilgi veren uzmanlar, 5 ildeki 268 işletme üzerinde yaptıkları anketlerde, restoran çalışanlarının yüzde 64'ünün, okul kantinlerinde çalışanların ise yüzde 73'ünün gıda güvenliği ve hijyen konusunda hiç bir eğitim almadıklarını belirledi.
SÜ tarafından 'Neden daha güvenli gıdalar üretmeyelim tüketmeliyim ?' sloganıyla 2010 yılında uygulanmaya başlayan proje ile restoran ve okul kantinlerinde toplum sağlığının korunması için tarladan ya da çiftlikten çatala kadar güvenilir gıdalar üretilip, tüketilmesi hedefleniyor.
Türkiye, İspanya ve Romanya'nın ortaklığında yürütülen projenin kapanış toplantısında konuşan SÜ Çumra Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Meryem Kara, güvenli olmayan gıdaların kanser, akut ya da kronik hastalıklara neden olduğunu hatırlattı.

"KANTİNLERDE ÇALIŞANLAR TORNACI,TEZGAHTAR"
Restoran ve okul kantinlerinin halkın büyük bir kesimine hitap ettiğini ve özellikle çocukların büyük bir kısmının kantinlerden beslendiğini ifade eden Kara, Ankara, Denizli, Bolu, Konya ve Uşak olmak üzere beş ilde toplum 268 işletmede 617 kişiyle görüşmeler yaptıklarını, ilginç sonuçlara ulaştıklarını kaydetti. Kara, "Restoran ve okul kantinlerinde çalışanlar genellikle tornacı, tezgahtar, tesisatçı, muhasebeci, işletmeci, garson, ev hanımı ve gıda teknikeri gibi çok çeşitli meslek gruplarından oluşmaktadır. Restoran ve okul kantinlerinde çalışanların büyük çoğunluğu ilkokul mezunu. Restoranlarda çalışanların yüzde 64'ü; okul kantinlerinde ise yüzde 73'ü gıda güvenliği ve hijyen konusunda her hangi bir eğitim almamışlar. Ankete katılanların büyük çoğunluğunun bu konularda bilgisiz olduğu da tespit edilmiştir" diye konuştu.
(İP-Y)

21.01.2013 11:47:35 TSI

Editör: Wan Haber