Adıyaman'ın Kahta ilçesinde faaliyet gösteren Kahta Hayvan Yetiştiricilerini Koruma Derneği Başkanı Mithat Erkoç, çiftçinin zor durumda olduğunu belirterek, "Ülke hayvancılığının düştüğü bu dar boğazdan kurtulması için tüm yetkili, ilgili ve sorumlu kişi ve kurumlar olaya el atmalıdır. Sorunlar çözülmezse hayvancılıkta dışa bağımlı hale gelebiliriz" dedi.
Üyeleriyle birlikte bir açıklama yapan Kahta Hayvan Yetiştiricilerini Koruma Derneği Başkanı Mithat Erkoç, Kahta Hayvan Yetiştiricilerini Koruma Derneği olarak ilçede ve köylerde yapmış oldukları araştırma ve kendilerine gelen bilgiler doğrultusunda, bu sahada çalışanların çok zor durumda olduklarının ortaya çıktığını söyledi. Hayvancılığın geleceğinin büyük bir handikap ile karşı karşıya olduğunu savunan Erkoç, "Bir yıl önce bin 500 ile 2 bin TL arasında fiyatlara alıcı bulan 7-10 aylık dişi danalar ,şimdi 400-600 TL'ye bile satılamamaktadır. Oysa ki yeni doğan bir buzağı ilk 2-3 aylık sürede emdiği sütle yetiştiriciye 400 TL'ye mal olmaktadır. 3 aylıktan sonra ise 4-7 ay süre daha verilen yemlerle büyütülen ve 7-10 aylık yaşa getirilen danalar yaklaşık bin TL'ye mal olmasına rağmen piyasada 500 Türk Lirası dahi etmemektedir. Birkaç yıl önce 5-6 bin Türk Lirası olan gebe bir inek, şu an yaklaşık 2 bin Türk Lirası'dır. Bu kadar düşük bir fiyata rağmen yüksek yem maliyetinden dolayı yetiştiriciler elinden çıkarmak istedikleri hayvanlarına alıcı bulamamaktadırlar çünkü bu hayvanlar adeta bir ateş topu olmuştur ve herkes bu ateş topunu kendi üzerinden atmaya çalışmaktadır. Ama ne yazık ki bundan kurtulamadıkları için adeta onları yakmaktadır. İşte hayvan yetiştiricilerin düştüğü durum budur. Bu durum yetiştiricilerin sürekli zarar ettiklerinin apaçık bir örneğidir" ifadelerini kullandı.
Günümüzde arpa, saman, yem ürünlerinin fiyatlarının astronomik derecede yüksek olmasının hayvancılığı büsbütün olumsuz derecede etkilediğini ifade eden Erkoç, "İşin kötü tarafı bu durumdan menfi olarak etkilenen yetiştiriciler, ellerindeki hayvanları kelepir fiyata da olsa satmak istemelerine rağmen alıcı bulamamaktadırlar. Bunu fırsat bilen kasaplar kesime gelen tosun ya da elden çıkarılması gereken inekleri kesmek yerine, fiyat yönünden ayağa düşmüş 7-10 aylık sütçü damızlık dişi danaları kesme kolaylığına kaçmaktadırlar. Erken kesilen bu hayvanlar istenilen ağırlığa gelmeden kesildiğinden, milli servete de büyük zarar vermektedir. Daha da vahim olanı, geleceğin damızlığı olan bu dişi danaların göz göre göre elden çıkarılıp kesime gitmesi, gelecekte büyük bir dişi damızlık açığına yol açacaktır. Böylece birkaç yıla kalmaz hayvancılık tepe taklak olacak ve bir daha yetiştiriciler belini doğrultamayacaktır. Dolayısıyla ülkemiz hayvancılıkta dışarıya bağımlı hale gelmekten kurtulamayacaktır. Üreticiler açısından çok önemli olan bu soruna acilen bir neşter vurulmalıdır. Ülke hayvancılığının düştüğü bu dar boğazdan kurtulması için tüm yetkili, ilgili ve sorumlu kişiler ve kurumlar olaya el atmalıdır. Gidişat, tek geçim kaynağı hayvancılık olan yöremizdeki binlerce yetiştiricimiz ile ülke genelinde de yüz binlerce yetiştiricinin iflası anlamına gelecektir. Dolayısıyla işsizlik kervanına bu kesim de katılmış olacaktır. Bu da tamiri zor sosyal patlamalara neden olacaktır" şeklinde konuştu.
(Şİ-Y)

18.01.2013 13:46:07 TSI

Editör: Wan Haber