Irak Savunma Bakanı Halid El Ubeydi, “Türk mevkidaşım bana askerlerin, Kuzey Irak’ta askeri eğitim verenleri korumak için gönderildiğini söyledi. Ancak bu askerlerin sayısı böyle bir işlem için çok fazla” dedi. Irak Başbakanı Haydar El Abadi ise Türkiye'ye '48 saat' uyarısında bulundu.

Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’yle, Musul’un Başika kentinde 600 personelli bir askeri üs kurmak için anlaşması ve bölgedeki askeri varlığını artırması yönündeki iddiaları değerlendiren Irak Savunma Bakanı Halid El Ubeydi, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan askerlerin çekilmesini talep ettiğini söyledi.

Ubeydi, açıklamasında “Kuzey Irak’a Türk güçlerinin konuşlandırılması Irak Hükümeti’nin bilgisi olmadan gerçekleşti. Türk mevkidaşım bana askerlerin, Kuzey Irak’ta askeri eğitim verenleri korumak için gönderildiğini söyledi. Ancak bu askerlerin sayısı böyle bir işlem için çok fazla. Türk mevkidaşımdan askerlerin topraklarımızdan geri çekilmesini talep ettim” ifadelerine yer verdi.

“Askerler geri çekilmezse”
Irak Başbakanı Abadi, Türkiye’nin 48 saat içinde askerlerini geri çekmemesi halinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne gitmek de dahil olmak üzere mümkün olan tüm seçeneklerin kullanılacağını açıkladı.

Abadi, askerlerin Musul’a gelmesi için Irak Hükümeti’nden bir izin alınmadığı ve hükümetin bu konudan haberinin de olmadığını ifade etti. (Sputnik, CNN Türk)

Editör: Wan Haber