Yüzlerce kadının şiddete maruz kaldığı günümüzde kadınlar çare arıyor şiddet taciz olaylarının sıklıkla yaşanması kadınların güvenli bir ortamda yaşamasına engel oluyor. Şiddete tacize maruz kalan kadınlar ne yapmalı nasıl güvenlik birimlerine anında haber vermeli? Kades nedir ne için kullanılır?

KADES NEDİR? KADES NE İÇİN KULLANILIR?

KADES, kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri birazda olsun engellemek adına kullanıcılara sunulmuş resmi bir uygulamadır.

KADES uygulaması, son yıllarda giderek artan kadına şiddet olaylarının önüne geçebilmek ve kadınlara yardım edebilmek amacıyla geliştirilmiş.

KADES nasıl kullanılıyor?

Kimlik Numarasını girerek ve sonrasından EGM serverlarından gelen aktivasyon kodu ile aktif hale getirebileceği uygulama ile aile içi ve kadına yönelik şiddet mağduru kadınların acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezine ulaşarak, yardım çağrısının yapıldığı olay yerine..

KADES kimler kullanabilir?

Şiddet veya tacize uğrayan, ya da tehdit alan kadınlar artık Emniyet Genel Müdürlüğü'nce devreye sokulan KADES'e sığınıyor.

Akıllı telefonlara indirilen KADES ile kadına yönelik risk ve tehdit unsuru oluşturabilecek durumların önüne geçiliyor.

KADES internetsiz çalışır mi?

Uygulamayı kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta; konumun doğru belirtilmesi ve kayıt işlemi sırasında internetin açık ve çalışır durumda olması gerekiyor.

KADES programı nasıl indirilir?

KADES uygulamasını, Google Play Store ve Apple Store marketlerinden ücretsiz şekilde indirebilirsiniz. Uygulamayı indirdikten sonra T.C. Kimlik Numaranızı girerek ve EGM'den telefonunuza gelen aktivasyon kodu ile aktif hale getirebilirsiniz.

Kadın sığınma evi şartları nelerdir?

Kadın sığınma evlerinde kalmak için kadının eşinin şiddet görüyor olması gerekiyor. Aynı zamanda ekonomik, psikolojik veya fiziksel şiddet görmek de sığınma evlerinde kalmak için geçerli nedenler arasında.

Kadın sığınma evlerine güvenlik açısından misafir getirmek yasaklanmıştır

KADES kaç dakikada gelir?

Tehdit altında olduklarını düşünen kadınlara KADES uygulamasını yüklemelerini tavsiye eden A.K, konum açık tutulursa polislerin 3-5 dakika içinde geldiğini söyledi.

KADES basınca ne olur?

“EVET” seçeneğine basıldığında ise ihbarın başarıyla alındığı ve bildirim yapılan konuma ekip gönderildiği bilgisi kullanıcıya uyarı mesajı olarak gönderilecek; söz konusu ihbar, aynı zamanda Acil Çağrı Merkezindeki sorumluların ekranında ihbar olarak görünecektir.

KADES uygulaması hangi durumlarda kullanılır?

KADES, kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri birazda olsun engellemek adına kullanıcılara sunulmuş resmi bir uygulamadır. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve acil durumlarda ilk aklınıza gelecek acil müdahale uygulamasıdır.

Kadına karşı şiddetin cezası nedir?

Alınan tedbir kararları en fazla 6 aylık olur. Yapılan başvuralar neticesinde hakimin gerekli gördüğü takdirde bu süre uzatılabilir. Bunlara karşın şiddet eylemini gerçekleştiren kişi hakim kararına aykırı davranışlarda bulunursa hakim, kişiye 3 – 10 gün arası hapis cezası verebilir.

Editör: Wan Haber