Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Hazine ve maliye bakanı Berat Albayrak işçi ve işveren temsilcileri ile yeni düzenleme ile ilgili basın toplantısı düzenledi. İşçi ve işveren sendikalarının bu çalışmaya sıcak bakmadıkları bilinmektedir. İşte yeni kıdem tazminatı düzenlemesi hakkında bilinenler...

1.Düzenleme Nedir?
Tamamlayıcı emeklilik düzenlemesi aktif bir şekilde faaliyet gösterenlerin kıdem tazminatı amacıyla patronun aylık ayırmış olduğu primin bir kısmının bir formda birikmesi düzenlemesini verilen isimdir. Düzenlemeye göre aktif bir şekilde faaliyet gösteren işçinin kıdem tazminatını meydana getiren aylık brüt maaşın yüzde 8,33’lük bölümünün %3’ten bir miktar fazlası oluşturulacak fona aktarılacak. 

2.Ne Zaman Yürürlüğe Girecek
Yeni kıdem tazminatı düzenlemelerinin 2020 senesinden önce yürürlüğe girmesi kulislerden gelen son haberler arasında yer almaktadır.

3.Mevcut Çalışanların Kıdemi Etkilenecek Mi?
Oluşturulacak sisteminin faaliyet gösteren çalışanların kıdem tazminatı haklarını etkilemesi beklenmemektedir bu düzenlemenin yeni işe giriş yapan çalışanları kaplaması üzerinde durulmaktadır.

4.Para Ne Zaman Çekilecek?
Oluşturulan sistemde en fazla tepki çeken unsurlardan bir tanesi de işten çıkarılan vatandaşlarını kıdem tazminatları ile ilgili bölümü çekti. 60 yaşından önce hak kazanamayacak olması evlilik ve ilk konut satın alınması gibi istisnai ve özel durumlarda biriken kadın sınırlı bir şekilde çalışanlara verilmesi öngörülmektedir.

5.Sendikalar  Ne Diyor?
Hükümeti tarafı sendikalar ile görüşüldü ve bu görüşme neticesinde sendikalar düzenlemeye net bir şekilde karşı olduklarını söylediler.

İşçi ve işveren taraflarının düzenlemeyi kabul etmek istemediklerini dert hatırlasan gazeteciler bu düzenlemeyi işçi tarafı kabul etmemektedir, çalışanın maaşından prim kesilmesine itiraz ediyorlar. İşveren ise 30 gün karşılığında 8,5 gün prim ödemek istememektedir. Bu günün konusu olan bir durum değildir. Milletin dikkatini başka bir tarafa çekebilmek amacıyla atılmış bir adımdır. 2023 senesi seçimlerine gidecek bir iktidarın hem işçi hem işveren taraftan karşı çıkmış olduğu bir uygulama 2022 senesinde devreye alınması pek mantıklı gelmemektedir.

Diğer taraftan Türk İş Başkanı Ergün Atalay yapmış olduğu açıklamada “İşçinin kıdemine zarar verecek bir teklifi ben ölsem de kabul etmem tek başıma kalsam da kabul etmem” dedi.
 

Editör: Wan Haber