EMAX Araştırma Şirketinin Genel Koordinatörü Sezai Erhan, 31 Mart yerel seçimleri için kararsızların oranının söylendiği gibi yüzde 20’ler üzerinde olmadığını dile getirirken, seçim sonuçlarını sandığa gitmeyen AK Partiseçmeninin belirleyeceğini savundu.

EMAX Araştırma Şirketinin Genel Koordinatörü Sezai Erhan, 31 Mart yerel seçimleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yerel seçimlerde seçmenin gündelik yaşamına ve cebine baktığını ifade eden Erhan, “Araştırmalarımızda kararsız olduğunu söyleyen seçmen, oy verme eğilimini değiştirmek için değil, kendi partisinin aday ve ittifak tercihine yada ekonomi, işsizlik ve daha bir çok faktöre kızdığı için böyle cevap vermektedir. Esasında gündelik yaşama göre ankette kararsızım diyen seçmenler eğer sandığa giderse yine oy tercihini değiştirmeyecektir” dedi.   

Sandığa katılım 2014'e kıyasla düşecek 24 Haziran 2018 seçimlerinde yüzde 87, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde ise yüzde 89 oranında seçime katılım oranının olduğunu anımsatan Erhan, 31 Mart yerel seçimlerinde sandığa katılım oranında 7-8 puan düşüş olacağınısandığa gitmeyeceğini belirten seçmenin ise ağırlıklı AK Parti ve CHP seçmeni olduğunu savundu.

Sandığa gitmeme iki parti için riskli bir durum 

 Seçim yaklaştıkça kararsız seçmen oranında ciddi bir düşüş yaşandığını fakat ‘sandığa gitmeme eğilimi’ içinde olan hatırı sayılır bir seçmen olduğunu ifade eden Sezai Erhan, “Bu oran 1-2 puanın çok önem arz ettiği özellikle büyükşehirlerde seçim sonucunu etkileyecek güce sahip. Bu seçim sonuçları mini oranlar üzerinden şekillenecek çünkü. Her partiden olmakla birlikte şuanda sandığa gitmeme eğiliminde olan seçmen grubunun büyük bir dilimi önceki seçimlerde AK Parti’ye ve CHP’ye oy vermiş kişilerden oluşuyor.  Kırgın olanlar, adayı beğenmeyenler, zaten bu aday kazanacak/kazanamayacak diyenler ve ekonomi dahil bir çok sorunu öne sürerek sandığa gitme konusunda bu iki partinin seçmeni tembel davranabiliyor. Bence bu durum hem AK Parti hem CHP açısından riskli bir durum” dedi.

   Rekabetin yaşanacağı iller

Bu seçimde rekabetin sert geçeceği büyükşehirler olduğunu belirten Erhan,“Araştırmalarımızda gördük ki bu seçimde İstanbul, Ankara, Ordu, Adana, Mersin, Manisa, Antalya, Denizli, Balıkesir, Bursa, Hatay, Eskişehir gibi büyükşehirlerde rekabetin yaşanacağı bir seçim olacak.   

Durumu netleşmiş iller

Erzurum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Malatya, Konya, Mardin, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van gibi büyükşehirlerimizde ise kimin kazanabileceği az-çok netleşmiş vaziyettedir” diye konuştu.

Editör: Wan Haber