Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Muzaffer Yaztepe, 2012 yılında Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi bünyesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.
Muzaffer Yaztepe esnaf ve sanatkarlara kullandırılan devlet destekli işletme kredisinde geçtiğimiz yıl itibari ile iyileştirmeler yapıldığı bilgisi vererek, "Genel merkezin kooperatif kredilerine uygulanan faiz oranlarının düşürülmesi çabaları sonuç verdi. Bu kapsamda Halk Bankası tarafından kooperatif kredilerine özgü cari faiz oranı bir yıllık kredilerde yüzde 10, 2,3 ve 4 yıllık vadeli kredilerde yüzde 12 olarak belirlendi. Bu doğrultuda bankanın uyguladığı reel faizin yüzde 50'nini devlet diğer yüzde 50'sini ise krediyi kullanan işletme sahibi ödeyecektir. Yıllık yüzde 6, aylık ise yüzde 0.50 faiz olarak işletme sahibine yansıyan orandan 25 bin TL kadar kredi kullananlar yararlanmaktadır. 25 bin TL üzeri kredi kullanan işyerlerine banka reel faizinin yüzde 35'ini devlet, yüzde 65'ini ise kredi kullananlar ödeyecektir. Yıllık yüzde 7.80, aylık yüzde 0.65 faiz olarak işletme sahibine yansıyan orandan esnaf ve sanatkar vasfı taşıyanlar ile her türlü nakliye işleri yapanlar yararlanmaktadır.'' Açıklamasında bulundu.
Kredi limitleri hakkında da bilgilendirmede bulunan Başkan Yaztepe, "Daha önce 75 bin TL üst limiti olan krediler, 2012 yılında kredi takip oranı düşük olan kooperatiflerde 2'inci gruplar için 100 bin TL, birinci gruplar içinse 125 bin TL oldu.'' Dedi.
Muzaffer Yaztepe istenildiği takdirde kredi yenilenmesi yapılabildiğini ifade ederek, "Kooperatif aracılığıyla kredi kullanan mevcut kredisi devam edip de ek kredi talebinde bulunacak esnaf ve sanatkarlara kredi yenilemesi yapılmaktadır. İstenildiğinde 1,2,3 ve 4 yıla kadar uzun vadeli 125 bin TL kredi kullanılabilmektedir. Bunlara ek olarak 1-3-6 aylık taksit ödeme seçenekleri ile taksit tutarını kişi mali durumuna göre kendisi belirlemektedir. " ifadelerini kullandı.
"Çerkezköy'de Esnaf ve Kredi Kefalet Kooperatifi olarak 350 iş yerine 10 milyon 100 bin TL'lik kredi kullanımı sağladık.'' diyerek konuşmasını sürdüren Yaztepe, "2013 Yılındaki hedefimiz ise 15 milyon TL kredi kullandırmak. Halk Bankası'nca yeterli miktarda nakit finansman sağlandığından kredi dağıtımında herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Kredi dağıtımı kesintisiz olarak devam etmektedir.'' Şeklinde konuştu.
Oda Başkanı Yaztepe kredi kullanan esnaf ve sanatkarlara taksitlerini geciktirmemeleri çağrısında bulunarak, "2013 Yılı ocak ayından itibaren tüm kooperatifler merkez birliğine bağlanarak otomasyon sağlandı. Bunun neticesi olarak kredi kullanan ve kullanacak olan işyerlerinin fiziki durumlarını gözden geçirerek yapacakları gelişime yönelik talepleri en iyi şekilde değerlendirdikleri takdirde 125 bin TL'ye kredi kullanılabilecek. Bu noktada kredi kullanan esnaflar dikkatli olmalı ve taksitlerini zamanında ödemelidir. Ödemelerdeki aksaklık ise kişiye ticari ve yasal olarak sıkıntı oluşturarak kooperatifin yüksek takip oranı ile kredi dağıtımını durdurabileceği anlamına gelir.'' Diye konuştu.
İkinci grupta olan kooperatiflerde 100 bin TL'lik kredi verileceğini hatırlatan Yaztepe, "Çerkezköy Kooperatifi olarak 2'inci grupta yer alıyoruz. Bu yıl için hedefimiz birinci kategorideki kooperatifler arasına yükselerek 125 bin TL kredi vermeyi sağlamak.'' Dedi.
Yaztepe 2012 itibari ile en büyük çalışmalarının yeni kooperatif binaları olduğunu aktararak, konuşmasını şöyle tamamladı: "Tam donanımlı 6 katlı hizmet binamız bodrum, zemin ve birinci katını hizmet için ayırdık. Diğer bağımsız katları ise gelir amaçlı değerlendirerek kooperatifimize katkı sağladık. Bu kapsamda da bir diğer hedefimiz 2013 yılı itibariyle üyelerimize daha fazla katkı sunmaktır.''

08.01.2013 10:27:33 TSI

Editör: Wan Haber