Mezopotamya Gazeteciler Cemiyeti, Kızıltepe Dunaysır Otel'de düzenlediği törenle 3. Mezepotamya Başarı Ödülleri'ni sahiplerine verdi. Yoğun çalışmalarından dolayı Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya törene katılmazken, ödül törenine AKP Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, Akil İnsanlar Komisyonu Güneydoğu Bölgesi heyetinde yer alan MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Mardin Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen, Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, MÜSİAD Mardin Şubesi Başkanı Mehmet Ali Dündar, Mardin İş Adamları Derneği Başkanı Nasır Duyan, Kızıltepe Sivil Toplum Demokrasi Platformu Sözcüsü Mehmet Şerif Öter ve çok sayıda yurttaş katıldı. 
 
Törende konuşan MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, "Barış süreci ile alakalı bir inisiyatif başlatıldı. Türkiye'deki akil insanların sayısı elbette 63 kişi değil. Hele barışı en fazla isteyen, en fazla sürece destek veren insanların yaşadığı bölge olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde her birimizin, bu barış sürecine destek veren herkesin en akil insan olduğunu hepimizin bildiği gibi ben de burada bir kez daha ifade etmek istiyorum. Hepimiz akil insanlarız; çünkü hepimiz barışı istiyoruz. Türkiye 30 yıllık kavgasına son verecek bir irade ortaya koydu. Bu kavga binlerce insanımızın hayatına mal oldu. Türkiye kendisiyle barışacak. Kürtlerin temel hak ve özgürlüklerine kavuşması Kürt olmayanlardan bir şey eksiltmeyecektir" dedi. 
 
Ardından konuşan Mezopotamya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemil Aydoğan ise, bundan yaklaşık 8 ay önce Ekopolitik kurumu temsilen Avrupa'da PKK sorumlularıyla görüşmelerde bulunduklarını belirterek, şöyle devam etti: "PKK'nin Avrupa sorumlularıyla taleplerimiz Kandil'e sunuldu. Daha sonra Kandil'den olumlu cevap aldık. 1-3 Aralık tarihleri arası Kandil'de görüşmelerde bulunduk. PKK Başkanlık Konseyi adına Sayın Sabri Ok ile uzun bir görüşme yaptım. Çözüm ve barış önerilerini alarak Türkiye'ye döndüm. Ekopolitik Koordinatörü Sayın A. Tanrı Çelenk'e bu önerileri teslim ettim. Sayın Çelenk de bu öneriler ile ilgili görüşmeleri devlet yetkililerine teslim etti. Ve bu önerilerle BDP ile İmralı'nın görüşmelerine büyük çapta katkı sağladık." Ardından konuşan AKP Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ ise, "Çatışma kültüründen birbirimizi çamura çekme yarışından artık vazgeçmeliyiz. Umutlarımızı sevgimizi kardeşliğimizi barışımızı bereketimizi çoğaltmalıyız" dedi. 
 
Konuşmaların ardından ödül alanlara ödülleri verildi. Yoğun işlerinden dolayı törene katılamayan Van Belediye Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, törene bir mesaj gönderdi. Kaya, ödülü bu ülkenin barışına katkı sunan ve sunacak tüm insanlara armağan etti. Mesajın ardından 3 yılda bir verilen ve daha önce Ünlü Kürt Yazar Mehmet Uzun ve DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk’e verilen “Demokrasi Onur Ödülü” Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'ya verildi. Kaya’nın ödülünü Kızıltepe Sivil Toplum Örgütleri Platformu Sözcüsü Musa Öztürk aldı. 
Editör: Wan Haber