Tokat Cumhuriyet Başsavcısı Özkan Gültekin, adaletin görülmeyen bir güç olduğunu belirterek, "Bu güce karşı koymak mümkün değildir" dedi.
Tokat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen "Adli Kolluk" semineri Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde yapıldı. Tokat Cumhuriyet Başsavcısı Özkan Gültekin açılış konuşmasında yeni çıkan kanun ve yönetmeliklerin uygulanması esnasında uygulamada çıkabilecek aksaklıkları giderebilmek, mevzuatın uygulanmasında insan hakları ihlallerine sebebiyet vermemek, koordinasyonun sağlanması ve işbirliğinin en üst düzeye çıkarılması için bu seminerin düzenlendiğini kaydetti. Kanunların insanlara tanıdığı hakkı onlardan esirgeyemeyeceklerini ifade eden Başsavcı Gültekin, "Eğer bir kurumda yasaklama yoksa o alanda özgürlük esastır. Ama hak ve özgürlük ne kadar önemli ise devletin yetkisi bu yetkisini yasaların çizdiği sınırlar çerçevesinde kullanabilmesi de o kadar önemlidir. Sadece hak ve özgürlük dersek yetkiye önem vermez isek ceza adaletinin etkinliğini yitirmiş oluruz. Ayrıca hakkın olduğu yerde yükümlülüğün bulunduğunu hatırlatmakta yarar vardır" diye konuştu.
Adaletin görülmeyen bir güç olduğunu belirten Başsavcı Gültekin, "Bu güce karşı koymak mümkün değildir. Adil olmayan bir uygulama sosyal hayatta domino taşları etkisi yapar. Adalet kutup yıldızı gibidir hep yerinde durur ve geride kalan her şey onun etrafında döner. Mustafa Kemal Atatürk ise 'İstiklal, istikbal, hürriyet her şey adaletle kayımdır' demişlerdir. O halde devletsiz adalet, adaletsiz devlet olamaz. Nitekim adalet devletin temelidir" şeklinde konuştu.
Suça sürüklenen çocuklar ve korunmaya ihtiyacı olan çocuklarla ilgili soruşturmalarda dikkat edilecek hususlar konusunda sunum yapan Cumhuriyet Savcısı İlker Yavuz Ergin ise herhangi bir suçtan yakalanan çocuğun polis tarafından çocuk olduğunun unutulmayarak ona göre davranılması ve kelepçe takılmaması gerektiğinin altını çizdi. 4 oturum şeklinde yapılan seminerde Başsavcı Gültekin ayrıca "Uygulamada Olay Yeri İnceleme" konusunda sunum yaptı.
Programa Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Özkara, Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ile ilgili kurum amirleri katıldı.
(Nİ-SLH-Y)

19.01.2013 14:44:43 TSI

Editör: Wan Haber