Ankara Büyükşehir Belediyesi ile TÜRKKAD işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Hacı Bayram-ı Veli Sempozyumu başladı.
Başkent Ankara'nın manevi mimarı Hacı Bayram-ı Veli'nin anılacağı, anlatılacağı ve gönüllerde tanıtılacağı "Bayramım Şimdi" adı altında gerçekleştirilecek sempozyumun, Resim ve Heykel Müzesi'nde düzenlenen açılış toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, eşi Nevin Gökçek, Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) Genel Başkan Emine Bağlı ve TÜRKKAD İstanbul Şube Başkanı Cemalnur Sargut katıldı.
Hacı Bayram-ı Veli'nin hayatının konu alındığı özel bir slayt gösterisiyle başlayan sempozyumda yer alan Hacı Bayram-ı Veli'nin, "Bayramım imdi, bayramım imdi, bayram ederler yar ile şimdi." sözleri büyük alkış alırken, toplantının açılış konuşmasını ise TÜRKKAD İstanbul Şube Başkanı Sargut yaptı. Sözlerine, "Çok heyecanlıyım büyük bir Allah sevgilisini haddim olamayarak anma heyecanı içerisindeyim" diyerek başlayan Sargut, Hacı Bayram-ı Veli'nin hayatından da örnekler vererek gerçekleştirdiği konuşmasında, "Bu sempozyum gerçekten dünyaya Hacı Bayram-ı Veli'yi tanıtma sempozyumudur. Osmanlıların yaşadığı İslam'ı tüm aleme yaşatma sempozyumudur. Allah dostu kimdir, Allah sevgisi nedir, herkese öğretme sempozyumudur" dedi.
Duygu dolu konuşmayı gözyaşları içerisinde dinleyen Nevin Gökçek'e de katkılarından dolayı teşekkür eden Sargut, Allah sevgisiyle dolu ışığını Ankara'dan tüm dünyaya yayan Hacı Bayram-ı Veli'den kısa anekdotları izleyenlere aktardı.
Sargut'un ardından söz alan TÜRKKAD Başkanı Emine Bağlı da Hacı Bayram-ı Veli'nin gönüllere huzur dağıtan bir rehber olduğunu kaydederek, "TÜRKKAD olarak İslam büyüklerimizi gönüllerimizde yaşamak, yaşatmak ve tanıtmak maksadıyla İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan Hacı Bayram-ı Veli sempozyumuna maddi manevi her türlü desteği veren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Melih Gökçek'e ve eşi Sevgili Nevin Gökçek'e hassasiyetlerinden ve Hazreti Pir'e vefalarından dolayı teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
İzleyiciler konuşmaların ardından Akşemsettin'in, Hacı Bayram Veli'ye yazdığı "Aşık oldum sana candan, Hacı Bayram Pirim, Sultan" sözleriyle başlayan bir methiyenin ilahisini okuyan Emre Ömürlü'yü de gözyaşlarıyla dinlediler.

"HACI BAYRAM BÖLGESİNİN ZİYARETÇİSİ 3 KAT ARTTI"
İlahinin ardından izleyenlerin alkışları eşliğinde kürsüye davet edilen Başkan Gökçek, konuşmasına, "Bu sene bir ilke imza atıyoruz. Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerini bir sempozyumla anmaya çalışıyoruz" diyerek başladı. Bu programın kendisine büyük bir mutluluk verdiğini, Hacı Bayram-ı Veli'nin, Ankara'nın manevi mimarı olduğunu kaydeden Başkan Melih Gökçek, "Hacı Bayram Veli Hazretlerinin bulunduğu bölge yıllarca ihmal edilmiş ve bu muhite hor bakılmış. Belediye Başkanı olduğumda ona yakışmayan bir tabloyla karşılaştım. Yüreğimiz yandı, içimiz parçalandı" dedi.
İlk adım olarak bölgeyi düzenlemeye çalıştığını ancak o dönemdeki Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kurullarının ellerini kollarını bağladığını kaydeden Başkan Gökçek, "İktidar değişikliği ile birlikte, bizim gibi düşünen arkadaşlarla bir araya gelip proje üreterek ve bölgeyi yeniden eski haline döndürmeyi bize Allah nasip etti. Bu bölgeye gelen giden de üç kat arttı. İnşallah çok daha güzel olacak" diye konuştu.
2014 yılında Hacı Bayram-ı Veli Cami'nin altındaki dolmuş duraklarının olduğu yerde dev bir kongre salonu ve yanlarında küçük salonların inşa edileceği müjdesini veren Başkan Gökçek, bölgede yapılacak çalışmalara ilişkin şunları söyledi:
"İnşallah Hacı Bayram bölgesi, güzel bir kültür merkezi olacak. Ayrıca, Yine Hacı Bayram-ı Veli'nin de arzu ettiğine inandığım İnanç ve Tarih Müzesi'ni Hıdırlıktepe'de yapacağız. Kale, Hacı Bayram ve Hıdırlıktepe orada üçgen şeklinde yer alırlar. Bu inanç ve tarih merkezinde yapılacaklara gelirsek; birincisi fetvalar bölümü olacak ve burada Osmanlı'nın heybetini gösterecek iki bine yakın fetva sergilenecek. İcatlar bölümünde ise bine yakın İslam âliminin icadını halkla buluşturacağız. Tarih müzesi kısmında ise Osmanlı büyüklerinin silah, kılık, kıyafet ve eşyalarının teşhirinin yapılacağı bir bölüm olacak. Üç boyutlu sinemaların yer alacağı kısımda ise Hacca gidecek olan vatandaşlarımız, burada üç boyutlu olarak hac ziyaretinin nasıl yapılacağını izleyebilecekler. Kuran mucizelerinin yer alacağı bölümde ise 20. yüzyıl sonları ve 21. yüzyıl başlarında ancak bilimin gelişmesiyle anlaşılabilen ayet-i kerimelerin üniversal stüdyolarda işlenmiş özel gösterimlerini izleyebileceğiz."

"İNŞALLAH BENDEN SONRA GELENLER DE O'NA HİZMET EDECEK"
Tüm bu çalışmaların tamamlanmasıyla Hacı Bayram Cami ve çevresindeki havanın değişeceğini ve günde en az 10 bin kişinin Ankara'ya geleceğini söyleyen Başkan Gökçek, "Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri bizim her şeyimiz. O İstanbul'un fethini müjdeleyen insan. İnşallah ben ve benden sonra gelenler de O'na hizmete devam edecek. Böyle bir sempozyum için herkese teşekkür ediyorum. Her türlü işbirliği için de hazır olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyorum" dedi.
Konuşmaların ardından Başkan Gökçek, kendisine teşekkür şildi takdim eden Emine Bağlı için, "Emine ablam, benim mektebi mülkiyeden ablam. Öğretmenim sayılır" derken, Bağlı da "Allah hizmetlerini daim etsin, sağlık, afiyet, huzur versin. Ankara'mıza güzellikler getirdin. Daha da fazlasını istiyoruz. Allah nasip etsin inşallah" sözleriyle duygularını dile getirdi.
Nevin Gökçek için de bir hediye hazırladıklarını kaydeden Cemalnur Sargut da hediyeyi takdim etmesinin ardından, "Nevin hanım benim umre arkadaşım. Bu arkadaşlık askerlik arkadaşlığından daha kıymetli oluyor. Ya Hayyum, Ya Kayyum sesleriyle birlikte tavaf ettik. Bugün bize yardım eden kıymetli siyasetçi hanımı olduğu için değil, onunla el ele Allah'ı andığım, bir Allah sevgilisi olmasından dolayı tüm sevgim kendisine" dedi.
Hacı Bayram-ı Veli'nin Ankara'dan tüm dünyaya yayılan ışığının anlatılacağı sempozyum iki gün boyunca Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Kampusu'nda devam edecek.
(BC-Eİ-Y)

14.12.2012 19:34:48 TSI

Editör: Wan Haber