Samsun'da anne karnında folik asit eksikliği nedeniyle yürüyemeyen 4 yaşındaki Sadık Remzi Şen, Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde bulunan lokomat sayesinde yürümeye başladı.
Tıpta bin 300'de bir görülen folik asit yani B vitamini eksikliği nedeniyle doğuştan itibaren yürüyemeyen 4 yaşındaki Sadık Remzi Şen, 1 yıldır Samsun Romatem Hastanesi'nde gördüğü fizik tedavi ve rehabilitasyonla ayakta durabiliyor.
Çocuğunun sağlığı için Ordu'daki görevinden Samsun'a tayin olan Samsun Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru baba Mahir Şen (37), "Çocuğum doğduğunda ben Ordu Emniyet Müdürlüğü'nde görevliydim. Daha sonra lokomatın Samsun ve İstanbul'da olduğunu öğrendikten sonra tayinimi Samsun'a aldırdım. Çocuğum anne karnında iken rahatsızlığı belli oldu. Bu rahatsızlık tıpta bin 300'de bir görülebilen bir hastalıktır. Bu hastalık anne karnında 5 ay oluncaya kadar hissedilirse ailenin isteğine bağlı olarak hamilelik sonlandırılıyordu. Ancak biz 8. aya kadar fark etmedik. 8. aydan sonra fark ettik ve çocuğumun doğumuna izin verdik. 1 Aralık 2009'da doğan oğlum 2 Aralık 2009 tarihinde belindeki kese ile ilgili ameliyata alındı. O tarihten beri tedavideyiz" dedi.
Tedaviden memnun olduğunu dile getiren Ev hanımı anne Gülfinaz Şen (36), "Samsun Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hastanesine geldiğimizde çocuğum ayaklarının üzerine basamıyordu. 1 yıl tedavinin ardından şuanda çocuğumun ellerinden tutup yürüyebiliyoruz. Burada yapılan tedaviden çok memnunuz" diye konuştu.
Minik hastalarını lokomat sayesinde yürütmeyi hedeflediklerini ifade eden Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz, "Minik Sadık, bizim meningomyelosel dediğimiz doğuştan omuriliğin kese şeklinde dışa doğru çıkması olan bir hastamız. Sadık Remzi Şen bize geldiğinde 1 yıl önce destekle iki kolundan tutulup ayakta durabiliyordu. Adım atamıyordu, tek başına desteksiz duramıyordu. Yaklaşık 1 yıldır normal rehabilitasyon yapıyoruz. Bunun sonunda minik hastamız yaklaşık 20 saniye tek başına desteksiz ayakta durabilir ve tek el desteği ile yürüyebilir hale geldi. Yaklaşık 3 4 ay içersinde minik hastamızı koşmasa bile desteksiz yürümesini hedefliyoruz. Çocuğumuzu lokomat tedavisiyle yürütmeyi hedefliyoruz. Lokomat aracılığı ile beyine gönderilen sansorel ve görsel uyarılar sayesinde yürümesini sağlayacağız. Lokomat cihazının çalışma mantığı yetişkinlerde ve çocuklarda da aynıdır. Çocuklarda egzersiz yaptırmak daha zor olduğundan, çocukların uzun süre dikkatlerini tedaviye veremedikleri nedeniyle tedavi süreleri uzun olmaktadır. Çocuk robotu, bağımsız yürüme imkanı sağladığı için çocuk bütün dikkatini yürümeye verir ve beyine sürekli yürüme ile ilgili uyarı gönderir. Buda yürüme süresini hızlandırır" şeklinde konuştu.
(GKH-SLH-Y)

02.01.2013 14:48:40 TSI

Editör: Wan Haber