Çorum Belediyesi hayata geçirdiği projeler sayesinde Çorum'u yeşille anılır bir kent haline getirdi.
4 yılda 20 milyonluk TL'lik yatırım yapan Çorum Belediyesi, yeni yapılan yada tamamen yenilenen parklar, artan yeşil alanlar, dikilen ağaç ve fidanlar, genişletilen çim ve çiçek sahaları ile kentin vizyonunu değiştirdi. Her geçen yıl yeşil alan ve park sayısı artan Çorum, Türkiye'de de parmakla gösterilen bir konuma ulaştı.
Belediye Başkan Yardımcıları Nurettin Karakaya, Alper Zahir ve Zeki Gül ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Park Bahçeler Müdürlüğü'nün çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Çorumu'un, gelişen yapısı ve artan nüfusu ile artık dinamik bir şehir haline dönüştüğünü dile getiren Külcü, bu nedenle halkı şehrin giderek artan yorucu temposundan uzaklaştıracak, rahat bir nefes aldıracak önemli projeleri gerçekleştirmek için kolları sıvadıklarını söyledi.
Çorum'u büyük ve modern parkların yanı sıra semt parkları ve çocuk oyun alanlarıyla donattıklarını dile getiren Başkan Külcü, "Göreve talip olduğumuzda Çorum'u marka bir kent, her mahalle ve semtimize bir park sözü vermiştik. Geride bıraktığımız 4 çalışma sezonunda bu hedeflerimize büyük oranda ulaştık, eksik kalan kısmını tamamlamak içinde gece gündüz demeden çalışıyoruz. Çorum'un park ve yeşil alan miktarı konusunda Türkiye'de parmakla gösterilir bir şehir haline gelebilmesi ve halkımıza hak ettiği hizmeti sunabilmek amacıyla öncelikle peyzaj, projelendirme ve ziraat konusundaki teknik kadromuzu güçlendirdik. Alet, ekipman ve diğer donanımlarımızı teknolojik olarak geliştirdik" dedi.
Çorum Belediyesi olarak, halka hizmet etme bilinci ile son dönemde oldukça büyük ve önemli çalışmalara imza attıklarını vurgulayan Külcü, yeni yapılan yada tamamen yenilenen parklar, artan yeşil alanlar, dikilen ağaç ve fidanlar, genişletilen çim ve çiçek sahaları ile şehrimizin görünümünün değiştiğini, bu değişimin de halk tarafından takdir ve beğeni ile izlendiğini belirtti.
Kentlerin rekabeti konusunda iddiası olan hemen her kentte şehrin tamamına hitap eden küçük, büyük, genç ihtiyar, kadın erkek herkesin kendisi için vakit geçirebileceği bir uğraşı bulduğu parkları olduğunu dile getiren Külcü, Çorum'unda böyle bir parka kavuşması için çalışmaların büyük bir titizlikle yürütüldüğünü belirtti.
Kentpark projesi için Maliye Bakanlığı tarafından 175 bin metrekare alanın park yapılmak üzere belediyeye tahsis edildiğini hatırlatan Külcü, bir yandan parkın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne hizmet binası inşa ettiklerini, diğer yandan ise süratli bir şekilde Kent Park, hemen yanında Hıdırlık Parkı ve kent meydanı planlaması yaptıklarını açıkladı.
Kentpark proje çalışması 2013 yılı Şubat ayında tamamlanacağını, bahar aylarında ihalesi gerçekleştirilen olan Kentpark'ın inşaasına yeni çalışma sezonu ile birlikte başlanacağını açıklayan Külcü, projenin tahmini maliyetinin ise 15 milyon TL olduğunu bildirdi.
Başkan Külcü, Çorum belediyesinin en büyük projeleri arasında yer alan Kentpark projesinde 30 bin metrekarelik bir gölet, 200 ailenin aynı anda piknik yapabileceği piknik alanı, yürüyüş ve koşu parkuru, gölet kenarında anfi, çay bahçesi, kafeler, restaurant, sergi ve satış birimleri, kum havuzu, su sporları, kayık gezintileri ile seyir tepesi gibi sosyal donatıların bulunacağını belirtti.
Çocuklarımızın bedensel gelişimi ve mahalle içi arkadaşlık ile komşuluk kültürünün gelişmesi açısından önem verdikleri projelerden birisinin semt parkları olduğunu dile getiren Külcü, " 2009 yılından itibaren semt parkları içinde yoğun bir şekilde çalışmaktayız. Bu konuda önümüze büyük bir hedef koyduk. Görevi devraldığımız gün semt parkı olarak tanımlanan yer sayısı kaç ise en az o kadar daha yapacağız hedefi ile çalışıyoruz. 2009 yılı başında 103 tane vardı. Bunların bir çoğuna park diyebilmek içinde adeta şahide ihtiyaç vardı. Bir salıncak, bir tahterevalli al sana park yada bir kameriye, bir salıncakla yapılmış parklar söz konusu idi. Şimdi her yeri Çorum' a ve Çorumlu'ya yakışır şekilde yeniliyor yada yeni yapıyoruz. Şu ana kadar 31 park yenilenirken, 32 tanede yeni alanda park çalışması gerçekleştirerek 63 sayısına ulaştık. 2013 yılında ise en az 40 tane daha yaparak bu sayıyı 103' e ulaştıracağız. Eskiyen, yıpranan ve işlevselliğini yitiren çocuk oyun alanları yeniden düzenlenerek yeni oyun grupları, kauçuk zeminler ve kum havuzları yapılmış, oturma grupları, çöp kutuları ve bitkilendirme çalışmaları ile desteklenmiş, çocuklarımızın-ailelerimizin zevkle ve huzurlu bir ortamda eğlenebilecekleri ve dinlenebilecekleri mekanlar haline dönüştürülmüştür" ifadelerini kullandı.
Şehri dört mevsim rengarenk çiçeklerle donattıklarını dile getiren Külcü, "Mevsimine göre yazlık ve kışlık çiçekler dikerek hemşehrilerimize 12 ay boyunca baharı yaşatıyoruz. Şehrimizin değişik bölgelerinde yer alan caddelerimizde bulunan refüj ve kavşaklar için projeler hazırlıyor, çiçek parterleri oluşturuyor, itina ile seçilen bitki ve çiçek türlerini bu alanlara dikiyoruz. Hürriyet Parkı gibi her kesimden insana hizmet veren parklarımıza her mevsim dikilen rengarenk çiçekler büyük ilgi uyandırmaktadır. Ayrıca 2012 yılında dikilen 203 bin lale soğanı ile şehrimizi lalelerle donattık.Özellikle Yunus Emre parkı gibi halkımızın tüm rekreasyon ihtiyacını karşılayan parklarımız Nisan ayında tam bir görsel şölen yaşandı" diye konuştu.
Küçük Sanayi Sitesi'nde (KSS) 110 dönüm alanda peyzaj ve yeşil alan düzenleme çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, KSS'de yapılan çalışmaların sitenin çehresini değiştirdiğini, sanayi esnafımıza rahat ve huzurlu bir ortamda çalışma olanağı sunulduğunu ifade etti.
Şehrin değişik bölgelerinde yer alan parklardaki trafo binalarının görüntü kirliliğine neden olduğunu dile getiren Külcü, 39 adet trafo binası estetik olarak giydirme yapılmak suretiyle oldukça şık bir görünüme kavuşturulduğunu belirtti. Külcü, Görsel olarak estetik bir kimliğe bürünen parklardaki trafo binalarının, şehrin görselliğine de olumlu etki yaparak, güzel bir görüntü oluşturduğunu sözlerine ekledi.
(MMY-BÖ)

04.12.2012 18:33:05 TSI

Editör: Wan Haber