Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde düzenlenen şenlik sonrası açıklamalarda bulunan Van Valisi İbrahim Taşyapan, “Bizim sözlü kültürümüzde aşıklık çok önemli bir yere sahiptir. Aslında kültürümüzün büyük bir bölümü sözlü olarak nesilden nesile aktarılıyor.

Kültürümüzde büyüklerimizin, aşıklarımızın ve dengbejlerimizin çok büyük bir yeri var. Bugün burada aşıklarımızın atışmalarını ve türkülerini diledik. Sanatçı kardeşlerimizin müziklerini dinledik. Gerçekten de güzel bir akşam geçirdik. Üniversitemize bunu geleneksel hale getirdikleri için teşekkür ediyorum. Aşıklarımıza buraya teşrifleri için çok teşekkür ediyorum. Allah nefeslerine kuvvet versin. Onlar hem kendileri söylüyor hem de önceki söylenenleri aktarıyorlar. Dolayısıyla kültürümüze yenilikler katıyorlar. Bütün sözlerinin altında bir anlam var, atışmalarında bir anlam var. Atışmalarda biliyorsunuz, aşıklar birbirlerini hiç incitmezler birbirleriyle kucaklaşırlar. Ben de onları dinlemekten büyük zevk aldım. Allah sözlerini güzel anlaşılır ve etkili kılsın. Tüm aşıklarımız tebrik ediyorum” dedi.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, “Aşıklar bizim kültürümüz, özümüz, kendimiz. Burada söylenen her sözde bizler kendimizi görüyoruz. Kültürümüzü görüyoruz. Vatanımızı, milletimiz, birlik ve beraberliğimizi görüyoruz. Gerçekten de aşıklarımızda bu alanda Türkiye’nin en iyileri arasında Ahmet Bey sağ olsunlar bu kültürümüzü gerek televizyon kanallarında gerekse değişik kanallarda yaşatıyor. Ben kendilerine ve Ahmet Beyin şahsında bütün aşıklarımıza teşekkür ediyorum. Biz artık buna alıştık. Bundan sonra da inşallah devam ettireceğiz. Burada konservatuarımızda mevcut, konservatuarımızın amacı ilimiz ve bölgemizi halk şairliği ve halk müziği ile ilgili geleneklerimizi muhafaza etmektir. İnşallah bu konuda çalışmalar da yapacağız. Bunu bundan sonraki nesillere aktarmak için de elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Aşıklar Şenliği’, aşıkların atışmalarıyla son buldu.

Editör: Wan Haber