Van Otelciler Derneği (VANODER) Başkanı Reşat Yeşilağaç, yılbaşı için Van'daki otellerde rezervasyonların yüzde 50 - 60 arasında göründüğünü söyleyerek; "Rezervasyonlara baktığımızda geçen yıl ile yine aynı noktadayız, sayısal olarak bir değişiklik olmayacak gibi. Ama rezervasyonlar dışında gelen olur mu onu bilemeyiz. Doluluk oranımız yüzde 50-60 civarında olacak. Az da olsa Ermenistan etkendir. İç pazar yok denecek kadar azdır. Irak, şu an hemen hemen yok! Şu anda İran var, bir de Ermenistan eklenmiş. Yani geçen yıl nasılsa bu yıl da öyle görünüyor. Beklediğimizi alamadık. Yani yılbaşına yönelik ekstra bir hareketlilik yok. Sürpriz olursa seviniriz ama rezervasyonlara baktığımızda bir artış gözükmüyor.” dedi.

 

"YILBAŞINI AVANTAJA DÖNÜŞTÜRMEK GEREKİYOR"

Kış turizmi için yılbaşı kutlamalarını avantaja dönüştürmek gerektiğini belirten Yeşilağaç, “Bunun için de yılbaşına özel hazırlıklar yapmamız gerekir. Böyle olursa turist gelir” dedi.

Bazı özelliklerin yanı sıra yılbaşı kutlamaları da, turistik kentler için kış turizmi açısından büyük önem arz ediyor.  Yılbaşına yönelik yapılan hazırlıklar ve eğlence programları turistlerin en fazla dikkat ettiği hususların başında geliyor.

 

VAN’DAKİ OTELLER YILBAŞINDAN NASIL ETKİLENDİ? 

Son yıllarda yapılan yatırımlarla ve tanıtım faaliyetleri ile önemli bir turizm merkezi haline gelen Van’da kış turizmi ise, beklenen verimde geçmiyor. VANODER Başkanı Reşat Yeşilağaç, bu durumun yılbaşında da süreceğinin görüldüğünü söyledi.

Yılbaşına yönelik beklentilerinin farklı olduğunu belirten Yeşilağaç, şöyle dedi:

“Rezervasyonlara baktığımızda geçen yıl ile yine aynı noktadayız, sayısal olarak bir değişiklik olmayacak gibi. Ama rezervasyonlar dışında gelen olur mu onu bilemeyiz. Doluluk oranımız yüzde 50-60 civarında olacak. Ancak sürpriz olursa seviniriz ama rezervasyonlara baktığımızda bir artış yok.”

 

"İRANLILAR BAKÜ’YE GİDİYOR"

Van’da, yılbaşında ekstra bir turist akışının olmamasını, turistlerin yılbaşı hazırlığı olan yerlere yönelmesine bağlayan Yeşilağaç, şöyle devam etti:

 

“Tabi bununla ilgili belki bizden kaynaklanan durumlar olabilir. İran’a baktığımızda da ekonomik sıkıntılarından dolayı olabilir, ya da biz yeteri kadar yılbaşı hazırlığı yapmıyoruz, bu da olabilir. Mesela İranlılar yılbaşlarını Azerbaycan’da geçiriyor, Bakü’de. Orada yılbaşına özel hazırlıklar var, eğlence sokaklara yayılıyor ve harika bir altyapısı var bu iş için. Havai fişekler olsun, ışıklandırma olsun, süslemeler olsun, müzik vs. Yani çok harika bir hazırlıkla öbür yıla giriyorlar, o nedenle de normal zamanlarda bize gelen İranlılar yılbaşı eğlencesi için daha çok oraya gidiyorlar. Onların istediği pazarı biz oluşturmuş olsak, oraya değil, bize gelirlerdi, bunu yapmadığımız için gelmiyorlar. O nedenle her yıl yüzde 50-60 doluluk oranında kalıyoruz.”

Kış turizmi için yılbaşı kutlamalarının Van için bir fırsat olduğunu ve bunu avantaja dönüştürmek gerektiğini yineleyen Yeşilağaç, şunları kaydetti:

“Bunun için de yılbaşına özel hazırlıklar yapmamız gerekir. Böyle olursa turistler burayı da tercih eder. Yılbaşını avantaja dönüştürmeliyiz. Umarım bu durum önümüzdeki yıllarda bizim için bir tecrübe olur ve biz de yılbaşına yönelik özel hazırlıklar yaparız. Çünkü rezervasyon yapmak isteyenler bize soruyorlar, ‘yılbaşına yönelik eğlence, hazırlıklar var mı, Bakü gibi süslemeler oluyor mu?’ diye, tabi biz de misafirlerimize yalan söyleyecek değiliz, çünkü gelip de onu görmedikten sonra bu sefer daha da kötü olur. ‘Maalesef yok’ diyoruz. Bu gibi sıkıntılardan dolayı turistler yılbaşında Van’ı tercih etmiyor.” Prestij Gazetesi - Adil HARMANCI

Editör: Wan Haber