Suriye'deki iç savaştan kaçarak komşu ülkelere sığınan sivillerin sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye ve Lübnan'ın yanı sıra en büyük mülteci nüfusunu barındıran Ürdün, ihtiyaçlarına cevap vermekte zorlandığı Suriyeli sığınmacılar için yeni kamplar kurarak yer açmaya çalışıyor.
Suriye sınırındaki Mafrak şehrinde oluşturulan Za'atari mülteci kampında hayat, kış soğuklarının etkili olmasıyla daha da zor geçiyor. Her geçen gün sayıları artan sığınmacılar nedeniyle kampa yeni çadırlar ekleniyor. Ancak başta elektrik ve su olmak üzere, alt yapı yetersizliği nedeniyle mülteciler zor şartlar altında hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNCHR) desteği ile kurulan kampta koordinasyon danışmanı olarak görev yapan Perez Abeka, kampta bir ısıtma sistemi oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, mülteci sayısındaki artışın işlerini zorlaştırdığını kaydetti.
Suriye'nin Dera şehrinden bir ay önce kampa geldiğini söyleyen Hemeyed isimli Suriyeli, daha önce kaldığı çadırın, yoğun yağışların neden olduğu selin ardından kullanılamaz hale geldiğini belirterek, "Sel gelince buradan çıkmak zorunda kaldık. Bazıları karavanlara girdi, bazıları okula sığındı, bazıları da buldukları çadırları kurarak buralara yerleşti" dedi.
Okula sığınanlardan 14 çocuk annesi Fatima, Dera şehrinden 5 ay önce geldiğini belirterek, mülteci kampında yaşamanın zorluklarını anlattı. Fatima, "Geçtiğimiz hafta çadırımız sel suları altında kaldı. Eşyalarımızı, hatta su içtiğimiz bardakları bile kaybettik. Mecburen okula sığındık, şimdi bizim buradan ayrılmamızı istiyorlar. Nereye gidebiliriz, gidecek bir yer mi var?" diye konuştu.
UNICEF acil durum uzmanlarından Konady Kone, okula sığınan mültecilerin konaklaması için bölgeye yeni çadırların getirileceğini belirtti.
(İHA-OK-D)

24.01.2013 12:39:33 TSI

Editör: Wan Haber