Sağlık Bakanlığı tarafından organize edilen ve Hacettepe Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda Türkiye'nin organ naklinde geldiği aşama masaya yatırıldı.
Sağlık Bakanlığı tarafından organize edilen ve doku ve organ nakli koordinatörlerini eğitmeyi amaçlayan toplantı Hacettepe Üniversitesi'nin ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıda, Türkiye'de organ nakli konusundaki durum değerlendirilirken, bu alandaki gelişmeler, sorunlar ve çözüm yolları irdelendi.
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, Hacettepe'nin organ naklinin ilk gerçekleştirildiği kurum olduğunu belirterek, "Hacettepe'nin bu alanda önemli sorumlulukları vardır. Bazı sıkıntılar yaşanmış olsa da en kısa zamanda bunları aşarak organ nakli faaliyetlerindeki lider pozisyonumuzu yakalayacağız" dedi.
Hacettepe Üniversitesi Doku ve Organ Nakli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cahit Tanyel, Türkiye'de beyin ölümü oranına göre organ ve doku nakil sayısının az olduğuna işaret ederek, "Türkiye'de 2012 yılında bin 477 beyin ölümü gerçekleşen hastadan ancak 343'ünden nakil yapılabildi. Bu oranların değişmesi için yürütülen çalışmalarda, bu ve benzeri toplantıların, eğitim alanlarının önemli katkısı olacak" dedi. Prof. Tanyel, Hacettepe'de geçen yıl 5 kalp, 44 de böbrek nakli gerçekleştirildiğini, bu sayıların artırılmasının kaçınılmaz olduğunu bildirdi.
400 kişiden seçilen 58 sağlık personelinin katıldığı sertifikasyon eğitiminde, organ nakline ilişkin pek çok konu masaya yatırıldı. Nakil konusunda hem alıcıları, hem de bağışçıları ilgilendiren pek çok hukuki ve sosyal konunun yanı sıra, özellikle bu sahada çalışanların karşılaştıkları güçlüklere ve eğitimine odaklanılan çalışmalarda şu konular değerlendirildi:
"Türkiye'de Organ Nakli", "Donör Tespit Sistemleri", "Organ Nakli Koordinatörlüğü Görev Tanımı", "Koordinasyon Ofisi Alt Yapısı", "Kayıptan Sonra Yaşam", "Aile İle İletişim Ve Organ Bağışı İçin Aile Görüşmesi", "Doku Donörlerinin Değerlendirilmesi", "Beyin Ölümü Tanısı", "Donör Bakımı", "Alıcı Seçimi ve Kadaverik Marjinal Donörler", "Transplantasyon İmmünoloji Ve Laboratuvar Yöntemler", "Hücre Nakilleri", Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi", "Ulusal Koordinasyon Sistemi", "Diğer Ülke Sistemleri", "Organ Bağışı, Organ Nakli ve Beyin Ölümü Dini Yönü", "Organ Bağışı, Organ Nakli ve Beyin Ölümü Hukuki Yönü", "Biyoetik Açısından Ölü Vericiden Organ Aktarımı."
(ZÇ-YHY-Y)

14.02.2013 13:23:00 TSI

Editör: Wan Haber