Türkiye'de ilk defa Konya'da kurulan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi'nin (TEDES) getirdiği koridor radar sistemi faaliyete geçti. Koridor radar sistemi sayesinde yol güzergahında belirli bir hızı geçen sürücülere cezai işlem uygulanacak.
Konya İl Emniyet Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde Polisevi'nde düzenlenen 'Trafik Elektronik Denetleme Sistemi'nin tanıtımı yapılırken, başarılı polis ile askerlere takdir belgesi verildi. Programa Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Yılmaz Özkaya, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, protokol üyeleri ile asker ve emniyet mensupları katıldı. Törende konuşan İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, "Konya'da trafik problemlerini çözmek için 2009'da çalışmalara başladık. İçerisinde üniversiteden, belediyeden ve teşkilatımızdan arkadaşların olduğu bir komisyon kuruldu. Komisyonun Türkiye genelinde yaptığı inceleme ve uluslararası firmalarla görüşmeleri sonucu başta ölümlü trafik kazaları olmak üzere, bir çok kazayı, asayiş ve terör olayları gibi bir çok konuya yardımcı olacak sistemi belirledi. Trafik Elektronik Denetleme Sistemi dediğimiz TEDES, yani koridor halinde hız kontrol sistemlerini kurduk. Deneme sürecinde başarılı sonuçlar aldık. Artık tamamen faaliyete geçti. Bu sistemin kurulmasında Valiliğimiz başta olmak üzere Selçuk Üniversitesi, İl Özel İdaresi ve Büyükşehir Belediyemiz destek oldu" dedi.
TEDES'in Türkiye'de bir ilk olduğuna değinen Vali Aydın Nezih Doğan ise, "Yapılan bu çalışma önemli bir şeydir. Konya marka kenttir ve güvenli olması önemlidir. Bu konuda da başarılı çalışmalara imza atmış ve sürekli destek görmektedir, görmeye de devam edecektir. Bugün hizmete giren bu sistemin asıl amacı ceza kesmek değil, trafik kültürünün yerleşmesini sağlamaktır. Trafik kültürü yerleştiği zaman kazalar da kendiliğinden azalacaktır" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Aydın Nezih Doğan ve protokol üyeleri başarılı polisler ile başarılı askerlere takdir belgesi verdi. Daha sonra hizmete giren TEDES'i protokol üyeleri yerinde inceleyerek bilgi aldı. Konya'da şu anda Yeni İstanbul Caddesi, Beyşehir Çevre Yolu ve Adana Çevre Yolunda faaliyete geçen 10 tane TEDES koridor radar sistemi bulunduğu öğrenildi. Sistem kurulmadan önce bir günde yaklaşık 2 bin 500 kural ihlali yapılırken, bu sistemin test döneminde kural ihlalinin yüzde 60 oranında azalarak 800'lere kadar düştüğü öğrenildi.
(HİV-FM-ÖZ-Y)

07.02.2013 17:13:44 TSI

Editör: Wan Haber