Sağlıklı Yaşamın Anahtarı Tereyağ

Belki de en çok tükettiğimiz bir besindir tereyağı. Adeta Türk mutfağı ile özdeşleşmiştir. Uzman doktorlar yemeklerde margarin yerine tereyağını kullanmayı önermektedirler. İçinde A, D, E vitaminleri bulunan bu besin güçlü bir antioksidan ile vücudun dostu konumundadır.

 Her doğal besinde olduğu gibi tereyağın da sahtesini yapmışlardır. Sizler de bu hileliyi bazı formülle ortaya çıkarabilirsiniz. Bunlar,

Tereyağın Doğalı Nasıl Anlaşılır?

Bu besinin doğallığını anlamak için birden fazla yöntem vardır. İşte o yöntemler:

  • Kızgın bir yağda kızartın yağı köpürüyorsa doğaldır. Aksi durumu sahte olduğunu gösterir.
  • Eriyen tereyağı hala koyu bir renge sahip durumda ise bu işte bir hilelik olduğunu gösterir.
  • Tereyağının doğallığını öğrenmek için diğer bir test ise oda sıcaklığında yağı bırakmaktır. Yağın üst tabakasına yumuşama görülürse bu yine doğal bir yağ olduğunu kanıtlar. Zira yağınız erirse su misali aldığınız yere geri götürmelisiniz.
  • Tereyağı kesimi ise yine bir test niteliğindedir. Yağınızı kesmeye kalktığınızda üst tabakasında bir çatlama ya da kırılma yaşanıyor ise bu birinin sizin sağlığınızı riske attığını gösterir. Yağınız küçük parçalar halinde dökülmesi gerekmektedir.
  • Yine tereyağınızın doğallığından ve saflığından şüphe ediyorsanız sıcak bir suyun içine bir parça tereyağı bırakınız. Yağınızın erime şekli size doğruyu gösterecektir. Sıcak suyun içinde parçalanıp eriyen bir yağ büyük olasılıkla içinde hileler bulunan bir yağdır. Yağınız bir kalıp veya bütün halinde erimelidir.

    Tereyağını Sahtesinden Nasıl Ayırırız?
     

Ghee İle Tereyağın Farkı Nedir?

Ghee yağın daha saf halidir. Sağlık açısından tereyağından hiçbir farkı yoktur. Sadece tereyağı yüksek ateşte yanarken ghee ise yüksek ateşe oldukça dayanıklıdır. Aynı zamanda yağ yakımı tereyağından fazla olduğundan diyet yapanlar için uygundur.

Editör: Wan Haber