Türkiye'de ilk defa 2003 yılında Diyarbakır'da, daha sonra 2007 yılında ülke genelinde 7 pilot ilde uygulanan ve Türkiye'nin 81 iline yayılan 'Mikrokredi' uygulaması ile Soma ilçesinde de ev hanımları iş sahibi olacak.
Kredi uygulaması kapsamında Türkiye İsrafı Koruma Vakfı tarafından Soma ilçesinde ev hanımlarına yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı. Mikrokredi Manisa Sorumlusu Neşe Güler, Soma Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda ev hanımlarına yönelik mikrokredi uygulaması hakkında bilgiler verdi. Güler, "Mikrokredi sisteminde teminat, kefalet, icra ve mahkeme takibi yoktur. Dar gelirli olup, kendi kendine gelir getirici bir faaliyette bulunmak isteyen kadınlara, iş başlatması için hiçbir ayrım yapılmadan küçük bir sermaye veriyoruz" dedi.
Mikrokredi uygulamalasından nasıl faydalanabileceğini anlatan Güler, "Teminatsız ve kefaletsiz kredi almak için aynı mahallede oturan, 1. derecede akraba olmayan, benzer ekonomik ve sosyal şartlarda yaşayan ve bir iş yapma fikri olan 5 kadının bir araya gelmesi sonucu oluşturulan grup üyelerinin her birine ayrı ayrı kredi verilir" diye konuştu.
Uygulama kapsamında miktarları da açıklayan Güler, "İlk yıl için öngörülen kredi tutarı 100 ila bin TL arasındadır. Ancak kredi alan kadının girişimcilik ruhu ve potansiyeli dikkate alınarak, mikrokredi her yıl bin liraya kadar arttırılabilir" dedi.
Kredi alan ev hanımlarının geri ödeme koşullarını da anlatan Güler, "Türkiye Grameen Mikrofinans Programı'ndan alınan kredi, alındığı hafta içinde mutlaka yapılması düşünülen gelir getirici faaliyet için kullanılmalıdır. Paranın bu şekilde kullanılmasından 1 hafta sonra alınan kredi hizmet maliyeti ile birlikte 46 haftada ve haftalık olarak geri ödenir. Taksitlerin tahsile dilmesi için, Mikrofinans çalışanı belirlenen mahalle veya köye gelerek tahsilatı yapar" şeklinde konuştu.
Bilgilendirme toplantısının sonunda toplantıya katılan kadınların soruları alınarak cevaplandı.
(YS-ERG-Y)

12.01.2013 17:11:51 TSI

Editör: Wan Haber