Narsistlik çağımız gençlerinin ciddi bir sorunudur ve bir çeşit kişilik bozukluğudur. Kişinin kendine olan düşkünlüğü ve ukalalığı adeta bunun bir göstergesidir. Bu kişiler karşısındaki insanları tam olarak dinlemez ve önemsemezler. Her zaman kendilerini ve kendi problemlerini anlatır sizin problemlerinizi ise tam olarak dinlemez ya da konuyu değiştirip tekrardan kendi sorunlarına getirirler. Narsist kişilik bozukluğu olan insanlar genelde sizi dinlemez, kimseyi beğenmez, kuralları önemsemezler. Utanma duyguları yok denecek kadar azdır. Asla eleştirilmeye gelemezler ve sorumluluk almaktan daima kaçınırlar. Hemencecik öfkelenir ve adeta bir aslana dönüşebilirler. Diğer insanların hakkına saygı göstermezler ve gerçekler ile uyuşmasa bile sürekli kendilerini haklı gösterirler. En önde, en gözde ve tek olmak isterler. Empati yapamazlar ve kibar olmayan küstah davranışlar sergilerler.

Peki Narsistlikten Kendimizi Nasıl Koruyabiliriz?

1.            İyi bir birey olmayı hayat felsefeniz haline getirin. Karşınızdaki kişiyi önemseyerek onu dinleyen ve yardımcı olan bireyler olun.

2.            Empati kurun yani kendinizi karşınındaki kişinin yerine koyun ve ona göre hareket edin.

3.            İnsanlar ile iyi ilişkiler kurun. İyi, derin ve sıcak…

4.            Sorumluluk alın. Elinizi taşın altına koymaktan çekinmeyin ve geri durmayın.

5.            Şükür eden bir birey olun. Az çok, iyi kötü, güzel çirkin diye ayırt etmeden sahip olduğunuz şeyler için şükredin ve minnettarlık duyun.

Peki hepimiz biraz narsist miyiz? Yapılan araştırmalar ve anketlerin sonucuna göre, insanların büyük bir kısmı kendini seviyor ve kendine saygı duyuyor. Bu durum elbette hepimiz için geçerli fakat kişinin sosyal hayat ve insan ilişkileri zayıflayınca bireyin kendisine olan ilgisi artıyor ve kendini dünyanın merkezine yerleştiriyor. Her geçen gün kendine olan ilgisi artan birey zaman içinde hızla narsist olmaya başlıyor.

Narsİstlİk ve korunma yolları Nelerdİr

Editör: Wan Haber