Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde müftülük tarafından din görevlilerine verilen eğitim Hacı Fahri Zümbül Cami Konferans Salonu'nda başladı.
Seminerin ilk gününde 24 din görevlisi katılırken, seminerin 24 Ocak'ta sona ereceğini hatırlatan Müftü Bayram Şahin, eğitimin 2'inci etabının ise 4 Mart'ta başlayarak 21 Mart'ta sona ereceğini söyledi. Şahin, eğitim kapsamında camilerde vaaz görevini icra eden kişilere günde 5 saat eğitim verileceğini aktararak, "Bugün burada gerçekleştirdiğimiz eğitimlerle amaç din görevlilerimizi direkt cemaatıyla iletişim kurup vaaz edebilir yetisini kazandırmak ve gelişmesine katkıda bulunmaktır.'' Dedi.
Müftü Şahin, eğitimde yapılacak olan yüz yüze vaazlarla din hizmeti alanında daha da kaliteli verim elde edileceğine vurgu yaparak, "Bugüne kadar uygulanan merkezi sistem vaazdan kademeli bir şekilde din görevlisinin camide yapacağı vaaz sistemine geçilecek.'' Diye konuştu.
Eğitime katılan din görevlilerinin 9 ana başlık altında seminer göreceklerini belirten Müftü Şahin, ana başlıkları şöyle sıraladı: " Vaaz ve hitabetin anlam ve önemi, yetişkin din eğitimi, din görevlilerinin temel nitelikleri, vaaz hazırlama ve sunmada temel ilke ve görevler, vaazlarda Hadis-i Şerif'lerden yararlanma yolları, vaazlara menkıbe ve şiirlerden doğru bir şekilde yararlanma, vaaz ve irşatla etkili iletişim, din hizmeti ve sorun çözme, vaaz ve dinde rehberlik ile araştırma yöntemleri.''
Vaazın öneminin anlatıldığı seminerde vaaz sırasında yapılması gerekenleri ayrıntılarıyla anlatan Müftü Şahin, ilk olarak konuya hakim olunması gerektiğini ifade ederek, vaazlarda herkesin anlayabileceği yalın bir Türkçe'nin kullanılmasında fayda olduğunu dile getirdi.
Teorik bilgilerin yanı sıra pekiştirerek öğrenme yönteminin uygulanacağı seminerde her din görevlisinin 30 dakikalık bir vaaz vereceğini kaydeden Şahin, hangi görevlinin ne hakkında vaaz vereceğine dair bilgi aldı. Bayram Şahin vaaz vermede ise çeşitli konuların dikkate alınarak değerlendirme yapılacağı bilgisi vererek, "Konu bütünlüğü içerisinde mesaj ve ana fikri uygulama, hadis seçimi ve konuya bağlamına dikkat ederek doğru vurgu yapma, zamanı kullanma, ses tonu ve bütünlük gibi öğeler değerlendirmede önemlidir.'' Dedi. Seminer öğretilen tekniklerin pratiğe dökülmesiyle sona erdi.

08.01.2013 10:27:55 TSI

Editör: Wan Haber