Nevşehir'de bulunan bazı bakım merkezlerinde engellilere kötü muamele yapıldığı iddiası üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan bir heyet Nevşehir'e geldi. Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş ise yaptığı açıklamada, söz konusu görüntülerin 3 yıl öncesine ait olduğunu söyledi.
Nevşehir'deki bazı bakım merkezlerinde engellilere kötü muamele yapıldığını gösteren görüntülerin televizyon kanallarında yayınlanmasının ardından Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş bir açıklama yaptı. Vali Savaş, görüntülerin 3 yıl öncesine ait olduğunu ve görüntülerin çekildiği merkezin şu anda hizmet vermediğini belirterek, söz konusu görüntüler üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan bir heyetin şehre geldiğini kaydetti. Vali Savaş, "Söz konusu görüntüler medyaya yansıdıktan sonra biz valilik olarak biz bir açıklama yaptık. Bahse konu görüntüler bundan yaklaşık 3 yıl önce çekilmiş ve üzerinde işlem yapılmış bir bakımevi görüntüsü idi. Fakat görüntüye konu olan bakımevleri şu anda faaliyette değil. Fiziki mekan olarak daha iyi bir yere taşınmış ve kapanmış olanlar bakımevleri var. Valilik olarak biz bakımevlerini oluşturmuş olduğumuz bir komisyon marifetiyle denetliyoruz. Bu komisyonun içerisinde Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı, Sağlık İl Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumundan görevliler var. Bunlar komisyon olarak her biri kendi alanına ilişkin denetim yapıyorlar. Yönetmelik gereği bu kurumların yılda en az bir defa denetleniyor. Bizim ilimizdeki denetim sıklığı 3 ayda bir olarak gerçekleştiriliyor. Bu denetimler tabi anlık denetimler ve bunun yanında haberli yapılan denetimlerde var. Şunu vurgulayabilirim; şuan görüntülere yansıyan nitelikte, gerek fiziki şartlar gerekse görevli hasta ilişkisi bakımından herhangi bir bakımevi tespitimiz, teşhisimiz yok. Olanlara zaten anında işlem yapılıyor. Bu haberler üzerine biz valilik olarak oluşturduğumuz komisyonu tekrar görevlendirdik" dedi.
Bakanlığı üst düzey yöneticilerinin de aralarında bulunduğu heyetin Nevşehir'de özel ve kamuya ait bakım merkezlerinde incelemelerde bulunacağını söyleyen Vali Savaş, şu anda bakım merkezlerinde söz konusu görüntülerde iddia edildiği gibi kötü muamele ve yetersiz fiziki koşulların bulunmadığını vurguladı. Vali Savaş, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız ile de görüştük ve onlarda zaten bakanlık yönüyle Türkiye genelinde başlatılacak bir uygulamanın ilk örnek uygulaması olarak Nevşehir'de bir ekip aracılığı ile denetleme yapacaklar. Bu konunun bakanlıktaki en üst düzey sorumluları olarak Özürlü Hizmetleri Genel Müdürümüz ve ayrıca Denetim Hizmetleri Başkanı da Nevşehir'e geldi. Kendileri ile görüştük ve onlarda Nevşehir'de bulunan 8 özel ve 2 kamuya ait bakımevlerini gezip genel bir kanaat edinecekler. Ayrıca ekipleri daha uzun süreli denetim faaliyetlerini yürütecekler. Dünkü haberlere konu olan ve tüm bakımevlerindeki hizmetin olumsuz olduğunu yansıtan nitelikteki görüntüler şu anki bakımevlerinin sunduğu hizmetler itibariyle geçerli bir durumu yansıtmıyor" diye konuştu.
(MÖZ-AÖ-Y)

14.01.2013 13:09:29 TSI

Editör: Wan Haber