Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te bir grup protestocu, Cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili'nin istifası talebiyle eylem yaptı.
Unanimity (İttifak) isimli sivil toplum örgütü tarafından Cumhurbaşkanlığı Rezidansı önünde organize edilen eyleme, aralarında muhalif siyasilerin de bulunduğu 100'den fazla kişi katıldı.
Eylemde konuşan muhalifler, Saakaşvili'ye ültimatom verdiklerini belirterek, bunun sadece bir "uyarı protestosu" olduğunu söyledi. Göstericiler, Cumhurbaşkanı'nın 20 Ocak'a kadar görevini bırakması çağrısında bulundu.
Saakaşvili'ye hitaben yazılmış ultimatom mektubunu okuyan muhalifler, daha sonra mektubu Cumhurbaşkanlığı yetkililerine iletti.
Göstericiler, Saakaşvili'nin görev süresinin anayasal olarak 20 Ocak'ta sona ereceğini ifade ederek, Cumhurbaşkanı'nın istifa etmemesi durumunda, eylemlerini ülke geneline yayacakları tehdidinde bulundu.
Ültimatom metnini, ülkenin önde gelen akedemisyen, hukukçu ve uzmanları tarafından hazırlandığı ifade edildi.
Eylemcilerden Teimuraz Murmanidze, "Bu ültimatomun altına imzamı attım, çünkü Mikheil Saakaşvili, Cumhurbaşkanı olmaya değer bir insan değil. Ben havacılara temsil ediyorum. Havacılık sektörünün Saakaşvili'nin yandaşlarının elinden kurtulmasını istiyoruz" dedi.
Nodar Janukhaşvili isimli bir diğer eylemci "Saakaşvili'nin süresi bitti, koltuğu terk etmeli" derken, Avtandil İoseliani de, "Gürcistan Anayasası'na göre, Cumhurbaşkanı sadece beş yıl görev yapabilir. Dolayısıyla Mikheil Saakaşvili'nin süresi 20 Ocak'ta sona eriyor. Gürcistan halkı, kendisinden kanunlara ve Anayasa'ya uymasını talep ediyor" diye konuştu.
(ÖK-ÖK-D)

04.01.2013 15:56:47 TSI

Editör: Wan Haber