Al Jazeera Türk’ten Başak Çubukçu’nun haberine göre, en büyük kadro değişikliği CHP’de oldu. Cumhuriyet Halk Partisi’nin yüzde 64’ü yeni dönemde Meclis’te olmayacak. İkinci sırada üç dönem kuralı nedeniyle AKP var. Eski kadronun yüzde 57’si artık yok. HDP’de değişim oranı yüzde 48. MHP ise kan değişiminin en az yaşandığı parti. MHP’de ilk kez milletvekili seçilenlerin oranı yüzde 38.

Meclis gençleşti

Yeni milletvekilleri arasında genç isimler de var. Partilerin yaş ortalaması geçmiş dönemlere göre daha düşük. Meclis’in en genç partisi HDP. HDP’li milletvekillerinin yaş ortalaması 45. Meclis’in ikinci genç partisi CHP. Cumhuriyet Halk Partisi’nin yaş ortalaması 49. Arkadan AKP ve MHP geliyor.

Ermeni cemaatinden üç isim

Siyasi partiler Türkiye’de 55 yıl sonra ilk kez Ermeni milletvekillerini aday gösterdi. Markar Esayan AKP’den, Selina Özuzun Doğan CHP’den, Garo Paylan da HDP’den seçilerek Meclis’e girdi.

Garo Paylan: Türkiye’deki Ermeni cemaatinin yakından tanıdığı bir isim. Paylan, HDP İstanbul Milletvekili. Yeşilköy Ermeni Okulu yöneticisi ve okulların bağlı olduğu vakıfların kurduğu eğitim komisyonunun koordinatörü.

Markar Esayan: Yenişafak Gazetesi yazarı. Esayan AKP İstanbul Milletvekili olarak TBMM’de yerini alacak.

Selina Özuzun Doğan: CHP İstanbul Milletvekili. 1977 doğumlu. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Hrant Dink davası avukatlarından Erdal Doğan’ın eşi.

Gazeteciler Meclis’te

550 sandalyeli Meclis’te meslek dağılımlarına göre yeni vekiller ağırlıklı olarak avukat, doktor ve işadamı. Ancak bu dönem gazeteciler de ağırlığını hissettirecek sayıda. 19 gazeteci milletvekili sıralarında oturacak.

Enis Berberoğlu: 35 yıllık gazeteci. Meslekteki son görevi Hürriyet Gazetesi’nin genel yayın yönetmenliğiydi. Beş yıl bu görevi üstlendi. 2014 tarihinde gazetesinden istifa ettikten sonra CHP’de Parti Meclisi’ne seçildi. Berberoğlu artık CHP İstanbul Milletvekili.

Utku Çakırözer: Meclis’e CHP Eskişehir Milletvekili olarak girdi. Çakırözer ismi Milliyet Gazetesi’nde siyaset, savunma ve dış politika alanlarındaki muhabirliğiyle tanındı. 2009’da Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi olan Çakırözer, 2010 yılı Nisan ayında Cumhuriyet Gazetesi‘ne geçerek Ankara Temsilcisi olarak görev aldı. Buradaki görevi sadece beş ay sürdü.

Orhan Miroğlu: Kürt kimliğiyle tanınan gazeteci-yazar. AKP Mardin Milletvekili. Miroğlu 12 Eylül darbesinden sonra tutuklandı ve 15 yıl hapis cezası aldı. 1995 yılına kadar siyasi yasaklıydı. Miroğlu HADEP, DEHAP ve Demokratik Toplum Partisi’nde genel başkan yardımcısı olarak görev yaptı. Son dönemde Kürt siyasal hareketinden büyük bir kopuş yaşamıştı.

Barış Yarkadaş: CHP İstanbul Milletvekili. Uzun yıllar sahada muhabirlik yaptı. Star ve Hürriyet gazeteleri başta olmak üzere çok sayıda yayın kuruluşunda çalıştı. 2006’da Gerçek Gündem adlı internet sitesini kurdu. Yarkadaş 29 Mart’ta yapılan önseçimden ikinci olarak çıktı.

Muhsin Kızılkaya: AKP Mersin Milletvekili. Gazeteci, yazar, çevirmen ve reklamcı Muhsin Kızılkaya, AKP’nin Kürt kökenli milletvekillerinden. Bir dönem solcu olarak tanınan Kızılkaya, seçim öncesinde verdiği röportajda, bugün AKP’nin karşısında konumlanan Murat Belge ve Ahmet İnsel’in yazılarını okuyarak AKP’li olduğunu söylemişti.

Ekonomistler

Bu dönem partiler ekonomi kurmaylarına da ciddi oranda yer açtı. Ekonomi bürokrasisi ya da özel sektörde bilinen isimler ilk kez TBMM’ye girmeye hak kazananlardan. Ekonomist, sanayici, iş insanlarının sayısı 85. AKP 35 vekille ilk sırada.

İbrahim Turhan: 2011’e kadar Merkez Bankası’nda görev aldı. 2012’de İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda başkanlığa getirildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ABD’ye finans ve yatırım çevreleriyle gerçekleştirdiği toplantıda yer aldı. İbrahim Turhan AKP İzmir Milletvekili.

Selin Sayek Böke: CHP’nin İzmir’den ipi göğüsleyen milletvekillerinden. ODTÜ İktisat Fakültesi mezunu Böke, CHP’nin son kurultayında ekonomi yönetiminden sorumlu genel başkan yardımcılığına getirilmişti.

Durmuş Yılmaz: 2006’da Merkez Bankası Başkanı olarak görev aldı ve beş yıl boyunca yerini korudu. Görev süresinin bitmesiyle birlikte eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün danışmanı oldu. Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasıyla da danışmanlık görevinden ayrıldı. Yılmaz MHP Uşak Milletvekili.

Zekeriya Temizel: Türkiye’nin tanıdığı ama uzun zamandır aktif siyasette olmayan bir isim. 1995 Genel Seçimi’nde DSP İstanbul Milletvekili olarak TBMM‘ye giren Zekeriya Temizel 55’inci ve 56’inci hükümetler döneminde Maliye Bakanı olarak görev aldı. 13 yıl önce siyasetten ayrılarak Aydın’ın Söke ilçesine yerleşti. Eski maliye bakanı Zekeriya Temizel CHP İzmir Milletvekili.

Öne çıkan diğer adaylar

Mithat Sancar: Türkiye’de Kürt sorununa ilişkin çok sayıda makale kaleme alan bir akademisyen. Sancar çözüm süreci çerçevesinde oluşturulan akil adamlar heyetinde Marmara bölge temsilcisi olarak yer aldı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi. Sancar HDP Mardin Milletvekili.

Mehmet Bekâroğlu: Saadet Partisi’nden 2004’te istifa ettikten sonra, 2009 yılındaki yerel seçimde aynı partiden İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı oldu. 2010’da Halkın Sesi Partisi’nin (HAS Parti) kurucuları arasında yer aldı. Partisi 2012’de AKP’yle ‘bütünleşme sebebiyle fesih’ kararı alarak kapandı. Ancak Bekâroğlu AKP’ye geçmedi. 2014’te CHP’ye üye oldu, 7 Haziran’da da milletvekili.

Ekmeleddin İhsanoğlu: 2004 ile 2013 yılları arasında İslâm Konferansı Örgütü’nün başkanlığını yürüttü. 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP ile MHP’nin belirlediği çatı aday olarak Tayyip Erdoğan’ın karşısında yer aldı. Bu seçimde MHP’den Meclis’e girdi.

Hüseyin Yayman: Gazi Üniversitesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğretim üyesi. ANAR ve SETA’da danışman-araştırmacı ve uzman olarak çalıştı. Yayman, Kürt sorununun çözümü için başlatılan süreçte görüşmelerin perde arkasını ilk kaleme alan yazarlardan biriydi. Yayman, AKP İstanbul Milletvekili.

Berat Albayrak: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı. AKP İstanbul Milletvekili. İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nü bitirdikten sonra New York’ta Pace Üniversitesi’nde finans eğitimi aldı. 2006 yılında Türkiye’ye döndü ve Albayrak Holding’de Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı olarak görevlendirildi. 2007 yılında Çalık Holding’e Genel Müdür olarak atandı.

Mehmet Algan: 1986 yılında Beyrut doğumlu. Anadil düzeyinde Arapça ve iyi düzeyde İngilizce biliyor. Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ndeki lisans eğitimine devam ediyor. Genç Siviller kurucularından. Türk ve Arap aktivistleri bir araya getiren ve uluslararası çalışmalar yapan Nahda Network’un koordinatörlüğünü yaptı. Algan, AKP Hatay Milletvekili.

Özcan Purçu: Seçimin en renkli yüzlerinden. Aydın’ın Söke ilçesinde sepet örücülüğü ile geçimini sağlayan Roman ailenin, naylon çadırda doğmuş çocuğu. Purçu, Roman toplumunun sesi olmaya hazırlanıyor. CHP İzmir Milletvekili.

Uğur Işılak: AKP İstanbul Milletvekili. Işılak, AKP’nin programlarına katılan ve seçim şarkısı Dombra’yı da uyarlayan şarkıcı.

Nimetullah Erdoğmuş: İsmini ilk kez 2011’de Diyarbakır’da BDP’nin başlattığı sivil itaatsizlik eylemleriyle duyurdu. Eylemlerinin bitirilmesinde rol oynadı. Eski Diyarbakır müftüsü. Camilerde Kürtçe hutbe ve vaazı başlattı. Erdoğmuş, HDP Diyarbakır Milletvekili.

Saffet Sancaklı: Eski milli futbolcu. Sancaklı, Kocaeli’de Milliyetçi Hareket Partisi’nden milletvekili seçildi. Geçtiğimiz dönem yerel seçimlerde MHP’den Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne başkan adayı olarak gösterilmiş ancak seçimi kazanamamıştı. (Al Jazeera Türk)

Editör: Wan Haber