Türk Sağlık Sen Sakarya Şube Başkanı İrfan Korkmaz ne özel sektörde ne kamuda yeterli oranda özürlü istihdamı yapılmadığını ve yüzde 3 kuralının hiçe sayıldığını dile getirerek, Kamuda özürlü istihdamının artırılması gerektiğini belirtti.
Türkiye nüfusun yüzde 12.29'u yani 8 buçuk milyon kişinin özürlü olduğunu kaydeden Korkmaz, "Özürlü vatandaşlarımızdan işgücüne katılacakların oranının ise yüzde 78'dir. Fakat ne yazık ki ne özel sektörde ne kamuda yeterli istihdam yapılmamakta yüzde 3 kuralı hiçe sayılmaktadır. Bu yıl gerçekleştirilen Özürlü Memur Seçme Sınavı ile birlikte kamudaki özürlü kadrolarının doldurulacağı belirtilmişti. 23 bin kadronun sadece 4 bin 266'sının ataması yapıldı. Bu atamalarda da bazı sıkıntılar yaşandı. Bazı kurumlara atandıkları halde göreve başlamayanlar oldu. Devlet ne yazık ki özürlü istihdamında üzerine düşen yükümlülüğü bir türlü yerine getirmemektedir" dedi.
İşgücüne katılabilecek özürlü vatandaşların en büyük ümidinin devlet olduğuna dikkat çeken Korkmaz, "Devletin özürlü memur istihdamını arttırması ve özel sektörde özürlü istihdamını teşvik edecek düzenlemeleri hayata geçirmesini beklemektedirler" dedi.
Sorunun sadece istihdam olmadığını da aktaran Korkmaz, "Kamuda görev yapan özürlü çalışma arkadaşlarımızın da çalışma hayatlarını kolaylaştırılacak tedbirler alınmalıdır. Kamu kurumlarını fiziki düzenlemelerinde özürlü çalışanları rahat ettirecek düzenlemeler yapılmalıdır. Bu tür düzenlemeler onların haklarını teslim etmek adına bir zarurettir. Mal, özlük ve sosyal haklarında iyileştirmeler yapılmalıdır. Özürleri göz önüne alınarak belli işlerde çalıştırılmalarının sağlanması gerekir. Özel sektörden de beklentilerimiz aynıdır. Biz bu konuda öncülüğün devletin yapmasını ve çalışan engellilerin çalışma hayatlarını kolaylaştırmasını istiyoruz. Böylelikle de özel sektöre örnek olunacağına inanıyoruz" dedi.
Korkmaz açıklamasını şöyle tamamladı:
"Eminim ki sorunlara çözüm odaklı yaklaşırsak, özürlü vatandaşları sadece özürlüler gününde, özürlüler haftasında hatırlamaktan vazgeçersek özürlüler olumlu bir adım atmış oluruz. Unutulmamalıdır ki Bir ülkenin engelli vatandaşlarına sunduğu imkan ve olanaklar, o toplumun gelişmişlik seviyesinin de bir göstergesidir. Özürlülerimize hem devlet hem millet olarak sahip çıkalım. Onlara her zaman yanlarında olduğumuzu hissettirelim."
(SC-UU)

03.12.2012 10:39:30 TSI

Editör: Wan Haber