WanHaber - ÖZEL / Fatma Öztürk

Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Türkiye Genel Sekreteri, Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Van ve çevre illerde meydana gelebilecek deprem riskini Wanhaber’e anlattı.

Deprem Uzmanı Moriwaki, deprem öncesi hazırlık aşamasında birey ve toplumun afet durumlarına hazır olması halinde, oluşacak hasarın üçte ikisinin önlenebileceğini vurguladı.

Van üzerinde bulunan fay hatlarının 2011 yılında kırıldığını belirten Deprem Uzmanı Moriwaki, Van’ın batısında yer alan fay hatların ise diri olduğunu, Bingöl, Bitlis ve Muş'un bu fay hattı üzerinde olduğunu söyledi.

Yoshinori Moriwaki

Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, “2011 yılında Van’da meydana gelen deprem, Van Gölü’nün doğusunda yer alan fay hatlarını kırdı, batı tarafında ise Muş ve Bitlis hatta Bingöl’e kadar uzanan bir fay hattı var ve maalesef o fay hattı hala diri. Orada deprem olabilir ama şu an Van için beklenen bir tehlike söz konusu değil” ifadelerine yer verdi. 

Moriwaki, “Zaten 2011 yılında Van büyük bir hasarla yıkıldı, diri fay hatlarının çoğu kırıldı. Van için beklenen bir tehlike yok fakat çevre illerde diri fay hatları henüz kırılmadı. Bu durumda söylediğim illerde deprem görülebilir ama bu afetler maalesef ki öngörülemez, bizler araştırmalar neticesinde bunları dile getiriyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: WanHaber - ÖZEL / Fatma Öztürk