AA’nın haberine göre İşsizlik Sigortası Fonu’nda şuanda yüzde 2 olan işveren katkısı iki katı olacak şekilde arttırılarak yüzde 4’e yükseltilmesi bekleniyor. Bu artış aşama aşama şeklinde hayata geçirilecek. Yani yasal düzenleme yürürlüğe girdiğinde öncesinde yüzde 2.5 veya yüzde 3 oranlarında, ardından sırasıyla yüzde 3.5 ve yüzde 4’e çıkarılacak. COVID- 19 döneminde kullanılan İşsizlik Sigortası Fonu’nda beşinci ayı itibarıyla parasal açıdan 127 milyar 335 milyon lira kadar para bulunmuştu. Aynı ay 5 milyar 340 milyon liralık miktar kısa çalışma ödeneği desteği olarak kullanıldı.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk’un,  yaptığı açıklamalara göre İstihdam Kalkanı Paketinde verilecek destek unsurları yavaş yavaş netleşmeye başladı. Buna açıklamalara göre işten çıkarma yasağı ile çalışanlar ücretsiz izne çıkarılırsa ücretinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanma durumu 3 ay daha uygulanacaktır.

Normalleşme Süreci Devam Ediyor

69 bin işveren yarı zamanlı çalışmadan tam zamanlı çalışmaya döndü. Bununla birlikte COVID-19 döneminde yararlanma şartları, yasal düzenlemeyle kolaylaştırılma yapılan kısa çalışma ödeneğinde 3 milyon 200 bin kadar sigortalı faydalandı.  Normalleşme ile birlikte, bu çalışanların bir kısmı da tekrar tam zamanlı çalışmaya başladılar. Dün itibarıyla yarım çalışma sisteminden tam çalışma düzenine geçen işletme sayısı 69 bin sayısına ulaştı ve çalışan sayısı ise 400 bine ulaştı.

2019 yılı ilk ayı ile işten çıkarmanın yasal olmadığı nisan ayı sonuna kadar kişi işten çıkarılırsa, tekrar aynı işyerinde tam zamanlı çalışırsa, bu işverene prim desteği sağlanacak. Eğer işveren, aynı dönemde çıkarılan işçiyi tekrar alıp işveren çalıştırmasa bile bu ücretsiz izin desteğinden yararlanabilecek.

Düzenleme kanunlaşırsa, işsizlik ödeneği alırken 3 ay içinde yeniden işe başlayan kişiler, 12 ay aralıksız çalışırsa,  işsiz kaldığı dönemlere bağlı olarak emeklilik primleri İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

Editör: Wan Haber