Isparta İl Özel İdaresi'nde 2011 yılında bankadan alınan promosyon yardımlarının zimmete geçirildiği suçlamasıyla İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Y. ve 10 idare çalışanı hakkında açılan davanın ilk duruşması başladı.
Promosyon anlaşması çerçevesinde verilen ayni ve nakli yardımları usulüne uygun kayıt altına alınmadan zimmete geçirme suçlamasıyla yargılanan İl Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Y. ile idare personeli Fikret G., Faruk C., Erkan E., İsmail Y., Tufan U., Erkan E., Mehmet G., Sefer U., Erhan O. ve Mehmet U., bugün Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Isparta İl Özel İdaresi'nce herhangi bir ihaleye çıkılmadan tavuk alımı yapıldığı, promosyon anlaşmasının sözlü yapılarak, miktarının veya oranının tespit edilmeyip tarafların insafına bırakıldığı, bu çerçevede toplam değeri 87.5 bin TL tutarındaki tavuk bedelinin kayıt altına girmeksizin ilgili firmaya ödendiği de iddianamede yer aldı.
Sanıkların tamamının katıldığı duruşmada sözlü savunma yapan İl Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Y., o dönemde İl Özel İdare Spor Kulübü'nün başkanlığını yaptığını, yargılananlar arasında o dönemde kulüp yönetiminin de olduğunu belirtti. Kulübe bağış almak için kulüp başkanı sıfatıyla üç bankayla görüşme yaptığını kaydeden İbrahim Y., "Halk Bankası bağış yapmayı kabul etti ve bu bağışla kulübün gıda ihtiyaçları karşılandı. Bu gıdaların alınması işlemini de yönetimdeki arkadaşlar takip etti. Bankayla yazılı veya sözlü bir anlaşma yapmadım. Ayrıca ben Özel İdare mevduat takibinin işlemlerinden de sorumlu değilim. Kesinlikle kurumumu zan altında bırakacak bir durumda bulunmadım. Adı geçen 87 bin TL gıda karşılığı Halk Bankası'nın kulübe yaptığı aynı yardımdır. Özel İdare işlemleri kendi mevzuatına göre yapılan işlemleri kapsar. O tarihte personele ödenen banka promosyonları çalışanların hesabına yatırılmıştır" dedi.
Diğer sanıklar da zimmet suçlamasını kabul etmedi. Alınan gıda malzemelerinin spor kulübüne verildiğini ve bunun bağış olarak alındığını ifade ettiler.
Isparta İl Genel Meclisi Başkanı sıfatıyla davada ihbar eden konumunda bulunan Osman Zabun ise, promosyon konusunun üstü örtülü bir hadise olduğunu öne sürerek, "O dönem kulübün yönetim kurulu gelir gider defterine baktım. Banka promosyonlarıyla ayni veya nakdi yardım alındığı kayıtlara girmemiş. Burada maaş olarak verilen promosyonun yanı sıra Özel İdare mevduat hesabında bekletilen paraların faizle birikmesiyle oluşan adeta bir örtülü ödenek var ve belirtilen para buradan ödeniyor. Ayrıca bağış diye alındığı belirtilen makbuzların arkasında spor kulübünün değil Özel İdare kurumu adına atılmış imza var. Malzeme teslimi de Özel İdare adına alınıyor. Alınan tavuklar Özel İdare tesislerine teslim ediliyor. Ne sosyal tesis, ne spor kulübü ne de Özel İdare kayıtlarında alındığı beyan edilen malların kayıtları yok. Bu para zimmete geçmiş, kayıt altına alınmamış düşüncesindeyim" dedi.
İddia makamı, Halk Bankası'na 2011'de Özel İdare ile banka arasında promosyon sözleşmesi olup olmadığı, varsa Özel İdare Spor Kulübü ile sözleşme yapılıp yapılmadığı, daha önceki dönemde de promosyon sözleşmesi olup olmadığının sorulmasını istedi. Sanık avukatları da, yapılan bağışın gönüllük esasına göre yapıldığını belirterek, ilgili delilleri mahkemeye sundu.
Tarafların dinlenmesinin ardından mahkeme, belirtilen tarihte Halk Bankası Isparta Şube Müdürü'nün mahkemede dinlenmesine, başka delillerin de mahkemeye sunulması için gerekli sürenin verilmesine ve duruşmanın 4 Nisan 2012 tarihine ertelenmesine karar verdi.
(FK-SK-CC-Y)

07.02.2013 14:34:53 TSI

Editör: Wan Haber