Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Edirne İl Başkanı Nevzat Çolak, Zonguldak Kozlu'da Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait madende meydana gelen ve 8 işçinin hayatını kaybettiği kazanın iş kazası değil cinayet olduğunu savundu.
Çolak, Kozlu'daki maden kazasıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Yaşanan kazanın bir cinayet olduğunu ifade eden Çolak, "Yaşanan ölümler, tıpkı bundan öncekilerde de olduğu gibi, iş kazası değil iş cinayetidir" dedi. Çolak, yazılı olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
'TAŞERONLUĞUN YAYGINLAŞMASI SONUCU ÜLKEİZ İŞÇİ MEZARLIĞINA DÖNÜŞTÜ'
"Kozlu'da görüldüğü üzere taşeron işçiler hiçbir denetimin olmadığı güvencesiz koşullarda çalışmaya zorlanmaktadır. AKP, şirketler üzerindeki denetimi özelleştirerek, taşeron çalışmayı yaygınlaştırarak daha fazla sömürünün yolunu açarken, ölümlerin kapısını da aralamaktadır. Hiçbir denetime tabi olmayan, uzun çalışma saatlerinde çalışmak zorunda kalan, sendikalaşmasının önü fiilen ve hukuki pek çok biçimde kesilen, güvencesizliğin ve taşeronluğun yaygınlaştırılması sonucunda ülkemiz bir işçi mezarlığına dönüştürülmektedir.
'ÇALIŞMA SAATLERİ HAFTALIK 35 SAAT OLSUN'
AKP, yaşanan işçi cinayetlerini 'kader-kaza' olarak göstermeye çalışmaktadır. 2002'den bu yana yaşanan 'iş kazası' sayısı 706 bin 608'dir. Bu kazalarda 10 bin 297 işçi hayatını kaybetmiş, 16 bin işçi iş göremez raporu almıştır. 2012 yılında bu rakam 878'dir. İşçi ölümlere son vermek için, derhal sözleşmeli, taşeron çalışma koşullarının uygulanmasından vazgeçilmelidir. İş güvenliği ile birlikte güvenceli çalışma ve işçilerin güvencesi sendikalaşmanın önündeki her tür baskı ve engel ortadan kaldırılmalıdır. Çalışma saatleri haftalık 35 saat belirlenmelidir."
(ORA)

08.01.2013 15:18:39 TSI

Editör: Wan Haber