İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Sivas'ta sayıları gün geçtikçe azalan konakları gezerek, incelemelerde bulundu.
Geçmişin zengin kültür birikimini günümüze kadar taşıyan eski yapıları, Valimiz Zübeyir Kemelek'in talimatları ile hayata bir kez daha kazandırmak istediklerini ifade eden Genel Sekreter Ayhan, "Bu konaklar günümüzün şekilsiz, biçimsiz yapılarından çok farklıdır. Zamana meydan okur gibi günümüze dek ayakta kalmayı başarmış mimari üslubu ile de herkese hayran bırakan eserlerdir. Valimiz Zübeyir Kemelek de kültür mirasımız olan bu konaklarımızı gelecek kuşaklara taşımak için sahiplenilmesi gerektiğini vurgulamış bizlere de bu yönde talimat vermiştir. Açık hava müzesi olan Sivas'ın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini korumak ve bunları gelecek nesillere aktarmak bizlerin görevidir" dedi.
Akdeğirmen, Sularbaşı, Gökçebostan, Kaleardı, Gökmedrese, Bezirci gibi Sivas'ın eski mahallelerinde 50'yi geçmeyen az sayıda konak bulunduğunu belirten Genel Sekreter Ayhan, "Bu konakların bir kısmı onarıldı ve kullanılmaktadır. Ancak pek çok tescilli konak sahipleri tarafından maddi imkansızlık gibi sorunlar nedeniyle restore edilememekte ve böylece de ahşap mimari yavaş yavaş yok olmaktadır. İdare olarak amacımız ilimizin sivil mimarisini ayakta tutmak için bir takım girişimlerde bulunarak hem konak sahiplerini memnun etmek hem de konaklara hayat vererek ilimize kazandırmaktır" diye konuştu.
(UY-ZB-Y)

08.02.2013 13:04:35 TSI

Editör: Wan Haber