Korsan bay ve bayan kuaförleri tespit etmesine rağmen belediyelerin konuyla ilgilenmediğini öne süren Van Berberler ve Kuaförler Odası Veysel Koç, “İçler acısı bir durumdayız. Esnafımız birçok sorun ve sıkıntı ile karşı karşıya. Oda başkanları olarak üzülüyoruz. Barış sürecinin bozulmasından sonra Van’da büyük bir kriz oluştu. Cepten yiyen esnaf dayanamadı ve Van’da yaklaşık 650 esnaf kepenk kapattı. Bu esnafların odalarda kayıtları bulunuyordu. Ekonomik kriz üst düzeyde, insanların hali içler acısı. Esnafın çeki ve senedi bankalardan dönüyor. Van’da ve bölgede yaşanan olaylar nedeniyle istikrar ve huzur yok.” dedi.

Kayıtsızları bildiriyorum 
“Kayıtsız bay ve bayan kuaförlerini tespit edip maliyeye, belediyeye ve zabıtaya bildiriyorum ancak gereği yapılmıyor. Korsana karşı ortak çalışalım diyoruz ama karşılığını bulamıyoruz. İnsanlarımızdan hem hijyene dikkat etmelerini hem de belgesi olmayan berberlere gitmemelerini istiyoruz. Bay ve bayan berberlerimize ve kuaförlerimize yılda en az 3 kez eğitim veriyoruz.”

5 bin korsan esnaf var! 
“Belediyeler yeterince denetlemediği için Salı günü bazı kadın kuaförleri Pazar günü de bazı erkek kuaförleri açıyor. En büyük sıkıntımız belediyelerdir. Belediyelerin ve odaların esnaf için hizmet sunması lazım. Her odada müdahale edilmesi gereken acil hastalar var. Yıllardır belediyelerin peşindeyim. Esnafı ziyaret ederim adres ve telefon bilgilerini alırım ve korsan olanları liste halinde yetkililere sunarım. Üç ayda bir düzenli olarak tespit çalışmalarına giderim. İpekyolu Belediyesi bu meselenin üzerinde durmuyor, durmaması da hepimizi üzmektedir. İpekyolu ilçesinde kayıtsız, merdiven altı ve hijyen olmayan korsan berber ve kuaför sayısı 150’yi geçti. Bu durum odaya kayıtlı esnafı üzmektedir ve tasvip etmiyoruz. Belediyelerin bu işin üstesinden gelen bir an önce görevlerinin farkına varmasını istiyoruz. Odalara destek vermelerini istiyoruz. Kayıt dışı esnafla mücadeleye başlanmalıdır. Van genelinde yaklaşık 5 bin korsan esnaf bulunuyor. İlimiz çok ciddi anlamda zarar görmektedir.” 

Vergiler altında eziliyoruz 
“Yeni dükkan açanlara sürekli vergi vergi diyorlar” ifadesini kullanan Bayan Kuaförü Gülhan Dalmaz, “Bence biraz normal karşılanmalı yeni işyeri açanlar için süre tanınmalı ya da imkan verilmeli. İlk etapta vergileri karşılayamıyoruz” diyor. Genç girişimci olarak 50 bin TL destek almak için KOSGEB’e başvuracağını söyleyen dalmaz, “Koşulları sağlamaya çalışıyorum. Odamızdan isteğim her ay 530 TL’lik Bağkur primlerinin indirilmesi konusunda çalışma yapsınlar. Ödemekte zorlanıyoruz. SGK primi, dükkan kirası ve yılık vergi hangisini yetiştirelim. Vergiler altında eziliyoruz. Bu konularda bize yardımcı olsalar gerçekten çok güzel olacak. Sorumluluğunu üstlendiğimiz ailemiz var, banka borçlarımız var. Vergileri ve resmi borçları ödeyemeyen bazı esnaf özellikle mahallelerde korsan olarak çalışıyor. Belgesiz kuaförlük yapanları da doğru bulmuyorum.” ifadelerini kullandı. (Van Ekonomist)

Editör: Wan Haber